logo F1online.sk

Wolff vysvetlil stiahnutie odvolania: Bolo to pre nás ťažké rozhodnutie

Mercedes, ilustračné, predné krídlo
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2021

Mercedes po troch dňoch prelomil mlčanie. Z prvých slov Tota Wolffa od skončenia Veľkej ceny Abú Zabí je jasné, že pocit krivdy a nespravodlivosti je naďalej veľmi silný. Tím teraz bude so svojimi kolegami z padoku, FIA a Formulou 1 pracovať na tom, aby sa niečo podobné už neopakovalo.

Mercedes sa napokon uspokojil s tým, že FIA podnikne v danej veci patričné vyšetrovanie a zriadi špeciálnu komisiu. Tá si prizve aj jazdcov a samotné tímy. Tento záver napokon Wolffovi a spol. stačil a vec nepoženie pred odvolací súd.

„Očakávame, že komisia nepríde iba s nejakými slovami, ale podnikne kroky. Budeme ich brať na zodpovednosť za ich činy, pretože nemôžeme pokračovať v športe, kde je šou na prvom mieste a až potom nasleduje samotný šport. Musí to byť naopak,“ povedal na svojom štvrtkovom stretnutí s novinármi Wolff.

„Držia nás svojimi ad hoc rozhodnutiami v každej oblasti – technickej i športovej – preto je potrebné zaviesť do štartu novej sezóny jasné meradlo tak, aby každý jazdec, tím a fanúšik vedel, čo sa deje,“ hovorí Wolff.

Pokiaľ ide o pozíciu jeho tímu v prípadnom odvolacom konaní, tak legálny základ možno bol veľmi pevný, no jeho skutočné dôsledky veľmi neisté. Aj keby súd napokon Mercedesu dal za pravdu, ešte to neznamená, že dôjde k zmenám vo výsledkoch.

„Veríme, že naša pozícia bola veľmi silná a ak sa na to pozriete z právnej stránky, tak ak by rozhodoval rádový súd, je takmer isté, že by sme vyhrali. Problém s odvolacím súdom FIA je v jeho štruktúre. FIA nemôže sama oznámkovať svoju domácu úlohu a tiež je rozdiel medzi tým mať pravdu a dosiahnuť spravodlivosť,“ prehlásil Wolff

„Plynie z toho ponaučenie: ako môžeme zabezpečiť, aby sa v takýchto situáciách prijímali správne rozhodnutia?“ hovorí Wolff, ktorý si tiež dobre uvedomuje, že ani prípadný úspech v odvolaní im ešte negarantuje zmenu v konečnom účtovaní.

„Nechceme vyhrať šampionát v súdnej sieni, aj keď sme boli v nedeľu nesmierne ukrivdení. Nebolo to pritom len o nesprávnom rozhodnutí, ale o voľnomyšlienkárskom čítaní pravidiel, ktoré Lewisa poslalo do situácie, v ktorej už nemohol nič urobiť.“

„Pre Lewisa aj pre nás bolo nesmierne ťažké stiahnuť odvolanie, pretože sa nám stala neprávosť a právo by nám dalo za pravdu. Ako som však povedal, je rozdiel medzi tým mať pravdu a dosiahnuť spravodlivosť,“ dodal Wolff.