logo F1online.sk

Button o Alonsovi: Stále je v najlepšej forme

Jenson Button a Fernando Alonso
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2020

Bývalý pilot Formuly 1 Jenson Button pozná Fernanda Alonsa veľmi dobre. Dokonca sa ako jeden z mála môže pochváliť tým, že slávneho Španiela dokázal v internom súboji (v roku 2015) zdolať. Majster sveta z roku 2009 sa netají tým, že sa Alonsovho návratu nevie dočkať. Fernando je podľa neho napriek veku stále jeden z najlepších jazdcov na svete.

Mohol by Fernando dotiahnuť svoj senzačný comeback a získať titul majstra sveta aj po štyridsiatke? „Myslím, že ak to niekto môže dokázať, tak Fernando. Ten človek žije a dýcha motoršportom,“ povedal Jenson Button pre televíziu Sky.

Španiel počas svojej odmlky rozhodne nezaháľal a pokračoval v motoristickom dobrodružstve. Dvakrát vyhral Le Mans s dominantnou Toyotou, vyhral aj prestížne vytrvalostné preteky v americkej Daytone a zlatým klincom bola účasť na legendárnej rely Dakar. A aj v saudskej púšti „El Nano“ preukázal svoje kvality. Víťazstvo na Indy 500 však Alonsovi stále uniká.

„Je stále v najlepšej forme a podľa mňa je skvelé, že sa dvojnásobný šampión opäť vracia do Formuly 1,“ povedal Button. „Ešte nevieme, ako sa mu bude dariť v Renaulte, k návratu mu však blahoželám. Dúfam, že sa im podarí postaviť auto, s ktorým bude môcť bojovať na čele.“

Faktom zostáva, že jediným mužom, ktorý za posledných päťdesiat rokov dokázal vyhrať veľkú cenu po štyridsiatke, je Nigel Mansell. Keď sa v roku 2010 vracal do Formuly 1 Michael Schumacher, mal už 41 rokov a na svoje jediné pódium (v roku 2012 vo Valencii) vystúpil vo veku 43 rokov. Ďalšou zaujímavosťou je, že najstarším víťazom pretekov F1 od Mansella je Kimi Räikkönen. Ten vyhral Veľkú cenu Spojených štátov v roku 2018 vo veku 39 rokov.

„Fernando je veľmi súťaživý, je veľmi tvrdý. Boli sme kolegami niekoľko sezón a úprimne, neboli to naše najlepšie roky vo Formule 1, v ére McLaren-Honda. Jediné, čo nás držalo, bolo naše vzájomné súperenie. Bolo to skrátka fantastické, zviedli sme úžasné súboje,“ dodal Button.