logo F1online.skF1online.sk

Verstappen na rekordy nemyslí: Som veľmi šťastný aspoň za tento jeden titul

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 12. 2021

Max Verstappen je právom považovaný za jeden z najväčších pretekárskych talentov svojej generácie. Ako vôbec prvý zástupca mladších ročníkov získal titul majstra sveta. Stále má len 24 rokov a podľa mnohých je predurčený dokázať veľké veci. Je však nemožné predpokladať čo i len krátkodobú budúcnosť Formuly 1, nie to ešte dlhodobú budúcnosť samotného Verstappena.

Ten si svoj prvý titul musel skutočne vydrieť. K jeho zisku potreboval aj kus šťastia, no ktorý veľký šampión ho v kariére nemal? Ešte desať kôl pred koncom Veľkej ceny Abú Zabí bola jeho šanca na zvrat skôr teoretická než realistická. Napokon sa mu to však podarilo.

„Určite som videl, že majú lepšiu rýchlosť. Ako tím sme skúsili všetko a tiež som si povedal, že urobím všetko, budem jazdiť úplne na limite a neuľahčím im to,“ povedal v rozhovore pre Sky Sports Max Verstappen.

„Na konci dňa nás to udržalo v určitom okne, vďaka čomu nemohli zastaviť a prezuť pneumatiky. Taktiež za to patrí vďaka Checovi a jeho neskutočnej práci. Podarilo sa mu niečo neskutočné. Aj on je jeden z dôvodov, prečo som získal tento titul,“ dodal holandský pretekár.

Po skončení pretekov sa samozrejme objavilo množstvo návrhov a riešení, ako mohli byť záverečné kolá sezóny zorganizované lepšie. Červené vlajky by boli určite citlivejším riešením, no aj tie by stanovili ďalší významný precedens smerom do budúcna.

„Takto pretekanie nefunguje. Musíte urobiť správne rozhodnutie v správnom čase. My sme išli do toho a prezuli sme. Pri spätnom pohľade môžete povedať, že keby prezul Lewis, ja zostanem na trati a potom sa to celé otočí. O takýchto veciach sa hovorí vždy až keď sa to celé skončí,“ povedal Verstappen.

Ten má stále iba 24 rokov. To najlepšie by tak mal mať ešte pred sebou. Max pretekanie miluje a je to v podstate celý jeho život. Už teraz je s dvadsiatimi víťazstvami na sedemnástom mieste historických tabuliek. Na najlepšiu desiatku mu chýba len päť triumfov. Mohol by aj on raz (podobne ako Lewis) prepisovať aj tie najvýznamnejšie historické zápisy?

„Aby ste niečo také dosiahli, potrebujete aj trochu šťastia, byť v správnom čase v správnom tíme. Ja osobne na to príliš nemyslím, vždy sa snažím zo seba vydať to najlepšie. Som veľmi šťastný, že som získal aspoň tento jeden titul,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia