logo F1online.sk

V tom aute je sakramentsky tesno, hovorí Russell

George Russell
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 12. 2021

Bolo im dovolené prestúpiť. George Russell sa na posezónnych testoch v Abú Zabí objavil vo farbách Mercedesu a Valtteri Bottas v Alfe Romeo. Ukrátený tak bol len Alex Albon, ktorý si na svoju premiéru vo Williamse bude musieť počkať. To neplatí pre jeho dobrého kamaráta Georgea Russella, ktorý sa konečne dočkal. Už o sebe môže povedať, že je pilotom Mercedesu.

Víťaz Pohára konštruktérov podobne ako ostatní testoval v Abú Zabí osemnásťpalcové pneumatiky. Russell tak zasadol do upraveného monopostu z roku 2019, na ktorom bolo nutné urobiť niekoľko úprav kvôli novým gumám. Tie uvidíme v akcii v budúcej sezóne.

„Ak mám byť úprimný, bol to celkom pekný pocit,“ povedal Russell na margo nových pneumatík. „V budúcom roku to bude veľmi odlišné, autá sa v porovnaní s tými súčasnými drasticky zmenia. Nie je toho teda nejak extrémne veľa, čo si z tohto testu môžete odniesť.“

„Napriek tomu môžem povedať, že gumy reagujú celkom odlišne v porovnaní s tými trinásťpalcovými, ktoré sme používali doteraz. Dúfajme, že sa to prenesie aj do budúceho roka a uvidíme, ako budú reagovať na autá postavené podľa nových pravidiel,“ dodal Russell.

Ten po troch rokoch vo Williamse dostal šancu v tíme, ktorému sa v roku 2017 upísal ako junior. Čakanie to bolo dlhé a nie práve jednoduché, no napokon sa dočkal. Jeho nový tímový kolega Lewis Hamilton by síce radšej videl na druhej strane garáže naďalej Valtteriho Bottasa, no šéfovia mu toto prianie nesplnili. Šancu dostane George Russell, ktorý už s Mercedesom čo-to zažil.

„Je to zvláštny pocit, pretože som s tímom testoval veľakrát po pretekoch či na konci sezóny. Teraz som tu opäť, no po prvýkrát ako oficiálny pilot tímu. Bol to naozaj skvelý deň, byť opäť s chlapcami a učiť sa o nových pneumatikách,“ hovorí Russell.

„Vždy je to potešenie pilotovať monopost, ktorý získal titul. S týmito osemnásťpalcovými pneumatikami, ktoré zdá sa reagujú celkom pozitívne, to bol pekný deň,“ dodal britský mladík.

Ten v roku 2020 zastupoval Lewisa Hamiltona pozitívne testovaného na COVID-19 na Veľkej cene Sachíru. George, ktorý je omnoho vyšší a väčší ako Hamilton, mal vtedy v aute dosť problémy, keďže sa doňho poriadne nezmestil. Podobné to bolo aj teraz.

„V tom aute je sakramentsky tesno. V budúcom roku by to však už malo byť oveľa lepšie a budem mať viac priestoru na dýchanie,“ hovorí Russell. „Teším sa na to. Nebolo úplne jednoduché sa s tým vysporiadať, no mám celé Vianoce, aby som sa z toho dostal.“