logo F1online.sk

Manažér hľadá Pérezovi nové miesto, no podľa Schumachera môže odísť Stroll

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala16. 7. 2020

Rokovania medzi Sebastianom Vettelom a Racing Pointom podľa všetkého nie sú len vecou posledných dní. Mexické médiá tvrdia, že Pérez si hľadá novú sedačku vo Formule 1 už “niekoľko týždňov”. Zdá sa, že ak Vettel skutočne podpíše novú zmluvu s Racing Pointom, tak Pérezove dni budú zrátané, s čím nie tak celkom súhlasí Ralf Schumacher.

O črtajúcej sa dohode medzi Vettelom a budúcim Aston Martinom už informovali všetky veľké zahraničné médiá. Mexická verzia ESPN však získala bližšie informácie o tom, ako to v tíme Sergia Péreza vyzerá.

Podľa spomínaného zdroja “Pérez vie o dohode medzi Lawrencom Strollom, majiteľom tímu, a Nemcom Vettelom. Jeho manažér Julian Jacobi už niekoľko týždňov hľadá pre Checa Péreza najlepšiu alternatívu pre rok 2021.” Dodajme, že Julian Jacobi robil kedysi manažéra aj Ayrtonovi Sennovi či Juanovi Pablovi Montoyovi.

A aké sú Pérezove možnosti? Jednou z nich je Alfa Romeo, ktorá rovnako ako Ferrari nevstúpila do sezóny 2020 najlepšie. Kimi Räikkönen bude o to viac premýšľať nad tým, že zmluvu s tímom už nepredĺži a od budúceho roka sa bude venovať len rodine. Frédéric Vasseur, šéf Alfy, ale skoré rozhodnutie nečaká: “Piloti sa pre nás stanú témou až v októbri,” vyhlásil.

Do úvahy prichádza aj americký Haas, ktorý by po chybách a kolíziách Grosjeana s Magnussenom privítal nejakú zmenu. Otázne však je, či by sa pri pohľade na pozíciu Haasu nestiahol radšej sám Pérez a radšej z Formuly 1 neodišiel inam. Mexický zdroj to vidí inak: “Je vysoko nepravdepodobné, že by sa Pérez rozhodol vstúpiť do iného šampionátu.”

Celý čas uvažujeme o tom, že z Racing Pointu odíde Sergio Pérez. Na prvý pohľad to dáva logiku, majiteľom celej stajne je totižto otec druhého pilota v tíme Lawrence Stroll. Ralf Schumacher si ale nemyslí, že by sa pod Lancom Strollom stolička nemohla zatriasť.

“Ani otec nemôže pri sebe donekonečna držať syna, ak nie je dostatočne dobrý. Do tímu totižto neinvestuje peniaze len jeho otec, sú tam aj ďalší partneri,” vysvetľuje Ralf Schumacher pre nemeckú Sky. A poukazuje aj na inú dôležitú vec: “Nesmieme zabudnúť na to, že Pérez prináša do tímu slušné sponzorské peniaze. Bude to ťažké rozhodnutie.”

Okrem straty finančných zdrojov z Mexika by totižto musel Racing Point vyplatiť Sergiovi Pérezovi odstupné vo výške niekoľkých miliónov. Dosť peňazí navyše odčerpá aj Sebastian Vettel po prípadnom príchode do tímu.

Preto by mal mladý Kanaďan zabrať a ukázať, že okrem svojho priezviska disponuje aj inými kvalitami. “Teraz má príležitosť — rovnako ako jeho kolega — ukázať, aké dokáže podať výkony a či vie z auta vydolovať maximimum. Ak sa mu to nepodarí, nebude to mať jednoduché.”

Na tribúne zatiaľ sedí Sebastian Vettel a čaká, kedy ho Lawrence Stroll povolá do hry. Podľa Schumachera by Vettelovo nasadenie mohlo priniesť ovocie obom stranám.

“Bola by to skvelá kombinácia, keby Aston Martin získal nemeckého pretekára,” myslí si Schumacher. “Majú silného partnera Mercedes. Takáto silná kombinácia by mohla mať silu aj továrenského tímu. Proti Mercedesu sa teraz všetci trápia a Lawrence Stroll s Totom Wolffom u nich investovali. A prešiel k nim aj bývalý šéf AMG Tobias Moers.”

Sebastian Vettel by sa svojím spôsobom vrátil do obdobia okolo roku 2009. “Sebastian by mal po svojom boku silného miliardára, ktorý sa chce za každú cenu dostať na čelo. Presne také čosi zažil v Red Bulle. Bol to malý tím, ktorý chcel a urobil preňho všetko. A teraz treba povedať aj to, že v posledných pretekoch bol Racing Point najrýchlejším monopostom po Mercedese.”

Nie je už ale Vettel pristarý na to, aby začal ťahať tím k titulom? “V 33 rokoch? Vôbec! Keď vidím Kimiho Räikkönena, tak viem, že on má v sebe potenciál na ešte dlhé roky,” dodal Schumacher s odkazom na čoskoro 41-ročného Fína.

Súvisiace články