logo F1online.sk

Norris: Urobili rozstrel na jedno kolo pre televíznu šou

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 12. 2021

Najprv bolo povedané, že jazdci o kolo nebudú môcť predbehnúť safety car a vrátiť sa do rovnakého kola ako líder, potom mohli zrazu predbehnúť len tí, ktorí boli medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom. Jeden z týchto pilotov, Lando Norris, považuje toto rozhodnutie za účelové v prospech televíznej šou.

Sme zvyknutí, že pred reštartom dostanú príležitosť predbehnúť lídra všetci jazdci, ktorí v danej chvíli zaostávajú o kolo. Preto mnohých prekvapilo, že teraz túto možnosť dostali len tí, ktorí boli medzi majstrovskými ašpirantmi. Dôvod bol však prozaický – ak by takú šancu mali všetci, zrejme by sme už nestihli odjazdiť posledné „normálne“ kolo, v ktorom sa mohlo pretekať.

Lando Norris bol prekvapený, keď dostal povolenie predbehnúť Lewisa Hamiltona a safety car. „Vlastne som nevedel, že takú možnosť dostali len tri či štyri autá medzi Lewisom a Maxom. Očividne to bolo ´vyrobené´ na to, aby sme videli bitku. Bolo to pre televíznu šou, samozrejme, a pre výsledok. Či to je alebo nie je fér, je pre mňa ťažké posúdiť,“ povedal pilot McLarenu, ktorý bol rovnako ako ostatní zmätený z neustále sa meniacich informácií od riaditeľstva pretekov.

„Občas vás nechajú vrátiť sa o kolo, inokedy nie. Je to 50:50. Najprv však povedali, že nebudeme môcť predbiehať. Predpokladám, že to mala byť správa pre všetkých. Potom však zrazu z toho urobili rozstrel na jedno kolo. Zostal som trochu prekvapený,“ pokračoval britský pilot, ktorý prechováva dobré vzťahy s Maxom Verstappenom, a zároveň sa netají rešpektom ku krajanovi Lewisovi Hamiltonovi.

Ani Norrisovi sa úplne nepozdával spôsob, akým sa rozlúskla majstrovská tajnička. „Pokiaľ rozhodnutie o tom, že sa poradie zachová a nebudeme môcť predbiehať o kolo, spôsobilo, že Lewis a Mercedes sa rozhodli nezastaviť v boxoch, tak to podľa mňa nie je akceptovateľné. Pôvodné rozhodnutie sa totiž z ničoho nič zmenilo. Neviem, čo presne bolo povedané, ale je to kontroverzný záver,“ skonštatoval 22-ročný rodák z Bristolu.

Lando Norris zostal pri majstrovskej bitke mimo pozornosti, avšak odjazdil veľmi zaujímavé preteky. Mal našliapnuté na piate, či prinajhoršom šieste miesto. Opäť však doplatil na smolu. Pomalý defekt ho rovnako ako v Katare prinútil znovu zastaviť v boxoch, a nakoniec z toho bolo len siedme miesto.

„Zase som mal smolu. Dnes síce bolo Ferrari o niečo rýchlejšie, no z mojej strany to boli solídne preteky, a nebyť defektu, tak by som si vybojoval piate miesto v Pohári jazdcov. Celý rok bol zábavný. Druhá polovica sezóny nebola príliš dobrá. Smola sa nám lepila na päty. Je to vyčerpávajúce, keď za toľko úsilia získate málo odmeny. Taká je však F1 a verím, že budúci rok bude lepší,“ uzavrel šiesty muž tohtoročného Pohára jazdcov.