logo F1online.sk

Drž ho, drž ho! Ako Pérez vymazal Hamiltonovi deväťsekundový náskok

Sergio Pérez a Lewis Hamilton
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2021

Po skompletizovaní prvých pitstopov to pre Red Bull naozaj nevyzeralo dobre. Strata Maxa Verstappena na Lewisa Hamiltona narástla už na deväť sekúnd a zväčšovala sa. Sedemnásobnému šampiónovi však v ceste stál Sergio Pérez na 20 kôl starých mäkkých pneumatikách. Málokto veril, že Mexičan dokáže svojmu tímu pomôcť, no ten to zvládol dokonale.

Hamiltona zdržal v podstate na celé kolo, vďaka čomu Verstappen zmazal celú svoju deväťsekundovú stratu. Vzhľadom na neskorší vývoj pretekov sa tento Checov počin ukázal ako nesmierne kľúčový.

Péreza podporoval aj jeho inžinier, ktorý do vysielačky najprv avizoval, že chcú Hamiltona zdržať. Keď sa to Checovi darilo, prišla povzbudzujúca správa: „Drž ho, drž ho!“

Bol to prinajmenšom zaujímavý zvrat udalostí. Bolo očividné, že najmä v treťom sektore nešiel Checo najrýchlejšie ako vedel, ale v sekcii pod hotelom, kde sa nedá predbiehať, úmyselne spomaľoval. Nejednému z fanúšikov sa vtedy vynorili spomienky na rok 2016, keď niečo podobné urobil Lewis Hamilton, ktorý úmyselne natláčal Nica Rosberga na autá za ním, keďže Nemcovi vtedy stačilo na zisk titulu aj druhé miesto. Podobnú prácu pre Lewisa neraz odviedol aj Valtteri Bottas. Teraz sa však karta obrátila a Pérez sa určite postaral o jeden z kľúčových momentov šampionátu. Nič na tom nezmenila ani nespokojná vysielačka Tota Wolffa smerom k riaditeľovi pretekov.

Péreza pochválil aj tímový kolega, ktorý k tomu pridal veľavravný komentár: „Ach, Checo je legenda!“

Samotný Mexičan to po pretekoch zhodnotil nasledovne: „Najprv musím povedať, že ako jazdec aj ako človek nechcete zasahovať do takej bitky, pretože sú to posledné preteky, ktoré rozhodnú o titule. Na konci dňa je to však môj tím a vedel som, že je to kritický okamih, keďže Hamilton mal preteky pod kontrolou. Otváralo sa mu okno na pitstop zadarmo v prípade virtuálneho safety caru, čo by mu preteky omnoho uľahčilo,“ povedal Pérez.

„Bolo to teda dôležité, ale mal som veľmi staré pneumatiky. Cítil som, že s tým nedokážem urobiť takmer nič, no dokázali sme ho na pár sekúnd zdržať a myslím, že to naozaj zmenilo kolobeh pretekov. Max ho tak mohol vyzvať aspoň po strategickej stránke a napokon to pomohlo,“ dodal rodák z Guadalajary.

Súvisiace články