logo F1online.sk

Bottas: Som pripravený obetovať svoje preteky

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2021

V sobotu sa v pozícii ukážkového tímového kolegu predviedol Sergio Pérez, v nedeľu bude chcieť niečo podobné ukázať aj Valtteri Bottas. Fínsky pretekár avizuje, že je pripravený posledné preteky v kombinéze Mercedesu obetovať v prospech Lewisa Hamiltona a stajne z Brixworthu.

Fínsky rodák to však nebude mať ľahké. Strieborné šípy sa totiž po piatku rozhodli vymeniť pohonnú jednotku na monoposte s číslom 77 za starší kus, o ktorom sú síce v tíme presvedčení, že bude spoľahlivejší, no na druhej strane je aj o dve desatiny pomalší v porovnaní s piatkovým motorom.

Bottasovo vypadnutie v Abú Zabí by sa v každom prípade mohlo rovnať katastrofe nielen pre konštruktérsky, ale aj jazdecký šampionát a v Mercedese si to dobre uvedomujú.

Valtteri Bottas takto bude môcť miešať karty až do cieľa. “Som pripravený obetovať moje optimálne preteky, pretože naozaj chcem pre nás získať oba tituly ešte predtým, ako odídem,” prezradil. “Určite si pre tím splním svoju časť práce, aby sme mali oba tituly.”

Štarty však nie sú Fínovou silnou stránkou. Ak sa v prvom kole prepadne podobne ako na iných podujatiach, bude to možno aj zlomový moment v oboch šampionátoch. “Musíme sa postarať o to, aby som na štarte minimálne nestratil pozície. To je priorita číslo jeden.”

“Myslím si, že potom budeme musieť byť trpezliví, rozohrať to na dlhú hru. Ak v prvom stinte budem chcieť, môžem ho natiahnuť. A je dôležité skončiť na bodoch a nezničiť auto. Preto musím byť trpezlivý,” uvedomuje si.