logo F1online.sk

Norris tŕpne, či má zaútočiť: Som z toho trochu nervózny

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 12. 2021

Keď sa už zdalo, že McLaren to v roku 2021 definitívne “zabalil”, Lando Norris sa pripomenul famóznym kvalifikačným kolom. Do posledných pretekov sezóny odštartuje tretí, hneď za obomi majstrovskými ašpirantmi.

Lando bude štartovať na mäkkých pneumatikách, čo by mu mohlo oproti druhému Lewisovi Hamiltonovi na strednej zmesi poskytnúť v prvých metroch rýchlostnú výhodu. Logickou otázkou je, či pilot McLarenu akýmkoľvek spôsobom ovplyvní majstrovskú bitku.

„Som z tohto trochu nervózny. Tak trochu chcem zostať tam, kde som sa kvalifikoval, a sledovať, ako sa všetko vyvinie počas úvodných kôl alebo v priebehu celých pretekov. Taktiež sa do tejto bitky nechcem veľmi zapájať, pretože to môže vyvolať veľa kontroverzie. Naozaj neviem,“ rozhovoril sa Lando Norris, ktorý po kvalifikácii odpovedal na otázky Davida Coultharda. „Neviem, či ísť do toho a pokúsiť sa o manéver na jedného z nich, alebo nie. Pokiaľ tam bude šanca, tak po nej pôjdem.“

Norris môže z tretieho miesta maximalizovať akúkoľvek príležitosť, ktorá sa mu naskytne. V Pohári jazdcov ešte s Charlesom Leclercom a Carlosom Sainzom bojuje o konečnú piatu priečku, čiže body by sa mu hodili.

Nikto nebude na štarte bližšie majstrovskému súboju než Lando Norris. „Na nedeľu mám sedačku s najlepším výhľadom. Som z toho nadšený. Je skvelé byť v tejto pozícii. K Maxovi aj Lewisovi prechovávam veľký rešpekt,“ vyhlásil 22-ročný rodák z Bristolu, ktorý sa v cieli kvalifikácie tešil so svojimi rodičmi, ktorí ho výdatne podporujú v jeho kariére.

Bolo prekvapením, že práve „papájové“ farby uvidíme v kvalifikácii tak vysoko. Doterajší priebeh víkendu tomu vôbec nenasvedčoval. „Ani neviem, odkiaľ to prišlo! Samého ma to prekvapilo.Už v prvom pokuse v Q3 to prichádzalo, avšak doplatil som tam aj na premávku za Pérezom. V poslednom kole všetko ideálne zapadlo dokopy. Za tretie miesto možno vďačím aj tomu, že som nemal nič na obed. Bol som ľahší,“ smial sa Lando Norris, ktorý prezentoval svoje vyhliadky do pretekov.

„Musím sa predovšetkým koncentrovať na seba. Očakávam, že sa bude toho veľa diať predo mnou. Za sebou mám mix áut na mäkkých a stredných pneumatikách. Ferrari má slušnú rýchlosť, nie sme od nich o míle rýchlejší, takže určite budú hrozbou. Dnes však bolo pre tím i pre mňa dobré ich zdolať,“ uzavrel britský pilot.