logo F1online.sk

Alonso opäť hromží na “príliš mäkkého” Masiho

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2021

Fernando Alonso vypadol už v druhej časti kvalifikácie v Abú Zabí. Po sľubnom piatku je to veľké sklamanie. Španiel si svoju zlosť vybil na riaditeľovi pretekov Michaelovi Masim, ktorý vraj svojou príliš ústupčivou povahou kazí Formulu 1. Piloti si totiž pri ňom začínajú dovoľovať.

Kým v prvých dvoch tréningoch Alpine predviedol skvelú rýchlosť, do tretej časti kvalifikácie sa podarilo prebojovať len jednému z jeho jazdcov. Fernando Alonso zostal stáť pred bránami doslova o vlások, chýbalo mu 0,012 sekundy.

V poslednej zákrute ho totižto zablokoval Daniel Ricciardo — alebo si to aspoň Alonso myslel —, ktorý zhodou okolností vďaka zablokovaniu rodáka z Ovieda postúpil do tretej časti. Španiel mal pocit, že keby v záverečnej časti okruhu nemusel jazdiť v turbulentnom vzduchu auta pred sebou, potrebnú stotinku sekundy by našiel.

“No, McLaren! Zlepšoval som svoj čas, tento chlapík nám zabránil v tom, aby sme ho vylepšili,” rozčuľoval sa divoko gestikulujúci Fernando Alonso vo vysielačke. Keď sa dozvedel, že to bol práve Ricciardo, kto ho pripravil o postup, doplnil: “Nemôžem tomu uveriť. Štartovali by sme na jeho pozícii, toto bolo čisté blokovanie.”

Španiel svoj názor nezmenil ani po skončení kvalifikácie. Celú situáciu prirovnal k Veľkej cene Rakúska, na ktorej dostal za podobný prehrešok trest Sebastian Vettel. “Žiaľ, nemáme tu nikoho, kto by na to dohliadal,” lamentoval pilot Alpinu. “Riaditeľ pretekov je príliš mäkký. Ak nám dovolíte zahrávať sa vo výjazdových kolách, vždy z toho bude chaos. Potrebujeme rozhodcu, ktorý nás bude chrániť a momentálne ho nemáme.”

V druhej časti kvalifikácie sme mohli vidieť niečo, čo nám pripomenulo Monzu 2019. Na svoje ostré kolo sa totiž vybrala polovica štartového poľa v jednom hlúčiku. Aby si jednotliví jazdci vytvorili odstup, v poslednom sektore niektorí takmer zastavili — a Vettel dokonca naozaj zastavil so slovami: “Počkám.” Fernando Alonso napokon dostihol posledného jazdca z tohto vláčika.

“A k tej samotnej premávke; bola to chyba McLarenu, tímu alebo jazdca. Aj keď je v prípravnom kole veľká premávka, keď sa blíži rýchle auto, musíte sa uhnúť. On sa neuhol. V Rakúsku dostal Vettel tri miesta, takže minimálne tri miesta čakám aj teraz,” vyhlásil Alonso. “Náš tím je ostražitý a vždy nám povie, keď sa blíži rýchlejšie auto. Za celý rok som nebol jedinýkrát vyšetrovaný za blokovanie. Musíte byť ostražití. Tí, ktorí nie sú, sú potom vyšetrovaní. Obyčajne dostanú trest, ale to je ďalšia vec; tresty sú náhodné.”

Christian Horner v Saudskej Arábii prehlásil, že sa mu cnie za Charliem Whitingom, ktorý vládol o čosi pevnejšou rukou ako Michael Masi. Aj rozhodnutia vraj vtedy boli konzistentnejšie. Rovnaký názor zdieľa Fernando Alonso.

Španiel vie priamo porovnávať rok 2018, kedy bol Whiting ešte pretekovým riaditeľom, s aktuálnou sezónou. Obdobie medzitým Alonso preskočil. “Je to oveľa horšie ako v roku 2018. Nemáme žiadne pravidlá, nie pre výjazdové kolá. Nemáme žiadne minimálne časy, ktorých by sme sa mali držať, a máme rôzne čudné manévre mimo trate.”

“Prvú tretinu šampionátu som sa sťažoval, potom som zmenil prístup a robil som to isté. Teraz mi však už nezostávajú žiadne ďalšie preteky, v ktorých by som niekoho mohol zablokovať. A takto niekoho blokovať nemám v povahe,” zdôraznil.

Alonso by bol radšej, ak by sa Formula 1 inšpirovala futbalom. “Problém je v tom, že by sme mali byť viac zosúladení s tým, čo je správne a čo nie. Všetko by malo byť viac čierne alebo biele, čo je trest a čo nie,” dožaduje sa odstránenia šedých zón. “Pri niektorých rozhodnutiach musia byť prísni.”

Napokon doplnil: “Keď vo futbale dôjde k nejakému zákroku a je z toho veľký trest, príde červená karta. Tu majú problémy vytiahnuť žltú alebo červenú kartu. A preto sa tie zlé veci opakujú.”

Alonsa určite nepoteší, že z trojice prešetrovaných pilotov napokon dostal napomenutie len Esteban Ocon. Všetci ostatní vyviazli bez trestu vrátane Daniela Ricciarda.