logo F1online.sk

Plánom bolo štartovať na stredne tvrdých pneumatikách, priznal Verstappen

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Máme sa na čo tešiť. Lewis Hamilton na stredne tvrdých pneumatikách, avšak bez podpory tímového kolegu, Max Verstappen ho má bližšie, no on i Sergio Pérez musia nasadiť mäkké gumy. Najdôležitejšie však pre holandského pretekára je teraz to, že štartuje z tej najvýhodnejšej pozície na štarte, teda z pole position.

Verstappen to dokázal vďaka vynikajúcej kvalifikácii, v ktorej skvelo spolupracoval so Sergiom Pérezom. Chlapci si v Q3 navzájom poskytli zákryt a prinieslo to svoje ovocie, hoci to asi nebolo úplne rozhodujúce.

„Diskutovali sme o tom pred kvalifikáciou. Bolo to urobené veľmi dobre, ale nie je to dôvod toho rozostupu. Smerom do deviatej zákruty som vďaka tomu získal možno desatinu, keďže to nie je veľmi dlhá rovinka,“ povedal po skončení kvalifikácie Verstappen.

„Beztak však musím povedať, že Checo je skvelý tímový kolega a je radosť s ním pracovať. Patrí mu veľká vďaka.“

„Ten prvý pokus bol pekný. Potom v tom druhom som mal veľmi dobrý výjazd zo siedmej zákruty, takže som vo finále bol na tej rovinke podobne rýchly. Bol to však pekný zákryt z jeho strany,“ povedal Verstappen.

Rozhodne sa teda v nedeľu v posledných pretekoch sezóny. Karty sú po kvalifikácii rozdané viac ako zaujímavo. Max bude mať tú výhodu, že jeho tímový kolega bude k nemu bližšie. Na druhej strane, výhodou Mercedesu určite budú stredne tvrdé pneumatiky, ktoré síce nie sú dobré na štart, no preteky sa na štarte nevyhrávajú.

Verstappen to v Q2 skúšal najprv na mediumkách, no prebrzdil si na nich plôšku, čo bola trochu zbytočná chyba. FIA v takýchto situáciách obvykle povolí prebrzdenú pneumatiku vymeniť, no v Red Bulle sa napokon rozhodli siahnuť po softoch. Vraj to nebolo v pláne.

„Nebolo to v pláne, chcel som štartovať na stredne tvrdých pneumatikách, no prebrzdil som ich. Na druhej strane, v piatok som sa cítil dobre v pretekových simuláciách aj na softoch. Nebolo to teda náročné rozhodnutie si napokon povedať: ‚Okej, sústredíme sa na mäkké gumy‘,“ priznal Verstappen.

„Prvé miesto je to, z ktorého chcete štartovať. Určite sa teda teším na nedeľné preteky,“ dodal ešte stále líder šampionátu.