logo F1online.sk

Wolff je rád za stredne tvrdé gumy: Red Bull mal dnes lepšie tempo

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Kvalifikácia na Veľkú cenu Abú Zabí ponúkla parádne divadlo. Úspešnejšie z nej vyšiel tím Red Bull, ktorý pred štartom nedeľných pretekov získal najlepšiu štartovaciu pozíciu. Už v Saudskej Arábii sme však videli, aké pretekové tempo dokáže vyprodukovať Mercedes. Jeho šéf Toto Wolff bol pred mikrofónmi médií pokojný.

„Musíte to prijať tak, ako to je. Je to 1:0 pre Red Bull, dokázali dostať pneumatiky do pracovného okna, zákryt im fungoval bezchybne a preto sú na pole position,“ povedal po skončení kvalifikácie reportérom Sky Sports Toto Wolff.

Zaujímavým strategickým prvkom budú v nedeľu nielen tímové dvojky, ale aj pneumatiky. Red Bully vyštartujú na mäkkých, Mercedesy na stredne tvrdých. V tomto smere je tak vo výhode určite tím obhajcov titulu.

„Radšej by som štartoval na stredne tvrdých pneumatikách, najmä z druhého miesta,“ hovorí Wolff. „Budeme mať na štarte menšiu nevýhodu a tiež v prvých šiestich alebo siedmich kolách, ak bude Max jazdiť rýchlo. Ak si to bude manažovať, tak to pre nich až taká výhoda nebude. My môžeme na trati zostať dlhšie, taktiež zvoliť agresívny undercut. V priebehu noci tak naštartujeme všetky programy a algoritmy.“

Otázne však je, či bol zákryt Red Bullu naozaj taký účinný. Verstappen v druhom pokuse nemal podporu Sergia Péreza a jeho čas bol v prvých dvoch sektoroch takmer identický. Nico Rosberg, ktorý tento víkend stojí pred kamerou ako expert Sky Sports, Wolffovi dokonalo nahral na smeč, keď povedal: „Nevyzerá to tak, že by zákryt urobil taký rozdiel. Max bol vo svojom druhom pokuse podobne rýchly ako v prvom. Vyzeralo to tak, že mali naozaj lepšie tempo.“

„Áno, mali,“ uznanlivo prikyvoval Wolff. „Mám tiež obavy o pretekové tempo, pretože ich pretekové simulácie boli v piatok lepšie. Naše pneumatiky však dnes neboli v optimálnom okne, kým tie ich áno. Videli ste, že Q1 a Q2 patrili nám a vyzeralo to celkom jednoducho, no v Q3 sme tú výkonnosť stratili.“

Mercedesu určite nepomohla ani nevydarená kvalifikácia v podaní Valtteriho Bottasa, ktorý odštartuje až šiesty, pričom ho porazili Norris, Pérez a Sainz. Zajtra to tak môže byť práve mexický pretekár, ktorý dokáže po štarte na mäkkých gumách výrazne pomôcť svojmu tímovému kolegovi.

„Neviem, či ste videli rozdiely medzi tretím miestom a Valtterim na šiestom, ale bolo to tuším v rozmedzí jednej desatiny. Je to škoda, mať ho tam by nám pomohlo. Myslím, že štartovať uprostred toho balíka je nešťastné. Musíme zvládnuť prvé kolo alebo dve a potom sa uvidí, či s ním môžeme postúpiť vpred,“ povedal Wolff.