logo F1online.sk

Už ako nováčik som bol pripravený bojovať o titul, prehlásil Verstappen

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Piloti Formuly 1 počas kariéry dozrievajú, menia svoj prístup a prispôsobujú jazdecký štýl. Pretekárom sa môžete narodiť, ale majstrom sveta sa musíte stať. Cesta to býva častokrát zložitá a tŕnistá. Nie každý totiž dostane vo svojom prvom roku auto, s ktorým dokáže bojovať o titul. Max Verstappen si myslí, že by dokázal už vo svojej prvej sezóne bojovať o čelo šampionátu, keby na to mal dostatočne rýchle auto.

Holanďan vletel do Formuly 1 v roku 2015 ako sedemnásťročný chlapec. Aj on sa v tom čase postaral o úpravu pravidiel na zisk superlicencie a odvtedy platí pravidlo, že v F1 môžu jazdiť len osemnásťroční pretekári. Napriek tomu si Max nikdy nemyslel, že by na Formulu 1 nebol v tom čase zrelý.

„Myslím, že som stále ten istý človek. Mám za sebou ďalší rok získavania skúseností, no pripravený bojovať o titul sa cítim už dlho,“ povedal Verstappen novinárom v Abú Zabí.

„Koniec koncov, ak mám byť úprimný, tak som si celkom istý, že už v roku 2015 by som dokázal bojovať o titul, ak by mi dali auto schopné niečo také dokázať. Skutočne kvalitný monopost vám nesmierne uľahčí život, pretože môžete štartovať prinajhoršom druhý,“ povedal Max.

„Riziko, že sa zamotáte do situácií, ktoré so sebou prináša štart v strede poľa, je oveľa nižšie. Nemusíte preto tak veľa predbiehať. Realisticky, po väčšinu času musíte bojovať len s vašim tímovým kolegom.“

„V podstate platí, že čím lepšie auto, tým menej problémov pre vás. Určite, od svojej prvej sezóny som nazbieral množstvo skúseností. Je pre mňa oveľa jednoduchšie zvoliť pred štartom víkendu ten správny prístup a omnoho lepšie rozumiem nastaveniu, no stále som ten istý človek,“ uzavrel Verstappen.