logo F1online.sk

Hamilton predpovedá veľmi tesnú kvalifikáciu

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Lewis Hamilton bol v druhom tréningu jasne rýchlejší, no nedá sa očakávať, že by si udržal rovnaký náskok pred Maxom Verstappenom aj do kvalifikácie. Red Bull v noci z piatka na sobotu istotne zistí, prečo v krátkych stintoch zaostal aj za Estebanom Oconom. Lewis Hamilton preto očakáva, že aj v poslednej kvalifikácii ročníka to bude vrieť.

Kto má väčšiu šancu vyhrať, je momentálne veľmi ťažké zhodnotiť. Red Bull síce v kvalifikačnom tempe zaostával, avšak keď sa tímy v posledných dvadsiatich minútach pustili do pretekových simulácií, červení býci mali aspoň podľa dosahovaných časov navrch.

Mercedes sa na svoje jazdy ešte pozrie, no celkovo nemôže hovoriť o zlom piatku. “Bolo to OK, relatívne slušný deň,” hodnotil Lewis Hamilton v padoku. “Páči sa mi, ako zmenili túto trať, teraz si to oveľa viac užijete, okruh oveľa lepšie plynie.”

“Samozrejme, je to medzi nami všetkými tesné, ale podarilo sa nám zvládnuť náš program. Naša rýchlosť je stále trochu neznámou premennou, ale som si istý, že to bude supertesné ako aj na predchádzajúcich pretekoch,” zamyslel sa 36-ročný Brit.

Obaja piloti Mercedesu mali v piatok mierne problémy udržať sa medzi bielymi čiarami. V rámci prvej hodinovky sa Hamiltonovi stalo aj to, že komisári mu museli vymazať tri merané časy za sebou, pretože zakaždým vyšiel mimo trať.

Ako je na tom balans auta? Aj ten mohol byť za to zodpovedný. “Nemám z neho také zlé pocity,” poznamenal na margo monopostu W12. “Začali sme dobre, v prvom tréningu sa to potom mierne zhoršilo. Po zmenách, ktoré sme spravili, sme v druhom tréningu opäť vyštartovali lepšie.”

“Teraz sa však musíme prehrabať dátami a pokúsiť sa zistiť, ako sa vieme zlepšiť. Mierime na pohyblivý cieľ. Cítim sa skvele a myslím, že po stránke nastavení sme spravili pozitívne kroky vpred. Pokúsime sa to dnes dotiahnuť do dokonalosti a keď sa zajtra vrátime, udrieť,” avizuje pilot strieborných šípov.

Rozhovor Lewisa Hamiltona sa následne vrátil k vynovenému okruhu Yas Marina. Ten bol v minulosti ostro kritizovaný za to, že sa na ňom nedá predbiehať. Ak by úpravy nezabrali, dobré kvalifikačné tempo Mercedesu by mohlo priniesť ovocie; Verstappenovi by nemuselo pomôcť, ani keby bol v nedeľu o pár desatín rýchlejší.

“V rámci svojich jázd som sa pokúšal nasledovať iné auto,” prezradil Hamilton. “Myslím, že som bol za Pérezom. A aj tak nebolo ľahké ísť za ním, hoci podľa mňa to bude lepšie ako v minulosti. Inak by to mohlo dopadnúť, ak by na tom boli dve autá veľmi podobne.”

Súvisiace články