logo F1online.sk

Hamilton o vytlačení Verstappena z trate: Chcel som mať dobrý výjazd

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Po pretekoch v Saudskej Arábii tábor Red Bull vyčítal Lewisovi Hamiltonovi, že v poslednej zákrute vytlačil z trate Maxa Verstappena. Dokonca preňho žiadal trest. Hamilton si však nemyslí, že by spravil niečo nesprávne; v poslednej zákrute mu vraj išlo len o dobrý výjazd.

Max Verstappen bol za vytlačenie z trate potrestaný viackrát, Lewisovi Hamiltonovi sa však incident z poslednej zákruty prepiekol. Bolo z neho len akési varovanie zo strany riaditeľa pretekov, ktorý povedal, že šlo o nešportové správanie hraničiace s udelením čierno-bielej vlajky.

Nuž nečudo, že Holanďan ešte stále cíti krivdu. “Ostatným pilotom to jasne prechádza, mne nie. Myslím, že to je trochu problém,” uviedol Verstappen vo štvrtok na tlačovke, na ktorej vedľa neho sedel sám Lewis Hamilton.

A napokon sa mal aj sám Hamilton vyjadriť k tomu, o čo sa vlastne v poslednej zákrute snažil. Verstappen bol totiž presvedčený, že všetko spravil úmyselne; dokonca sa vraj naňho Hamilton pozrel, čím zrejme narážal na pohyb súperovej hlavy, podľa ktorého je vidieť, že sa pozrel i do pravého zrkadla.

“Mám povolené využiť celú šírku trate. Maxa som už predbehol, bol som celkom pred ním, takže nebolo to tak, že by som bol vedľa neho a potom ho vytlačil,” začína s opisom Lewis Hamilton. “Chcel som sa postarať o to, aby som mal čo najlepší výjazd.”

“Nevyšiel som za bielu čiaru, nesnažil som sa úmyselne ho vytlačiť z trate. V skutočnosti som si ani nemyslel, že je stále tam. Mal som zato, že som ho už predbehol a on je za nami,” uviedol pilot Mercedesu.

Max Verstappen sa pred poslednou zákrutou pokúšal prepustiť pozíciu tak, aby ju na nasledujúcej rovinke získal späť. Z tohto uhla je pochopiteľné, že sa Hamilton snažil pred rovinkou čo najlepšie pripraviť. Bolo však nutné zájsť až tak ďaleko, aby mal britský jazdec dobrý výjazd zo zákruty?

Hamilton ubezpečuje, že nakoniec to vyšlo. “Preto som bol široký a Max sa, myslím, pokúsil — spätne som to nepozeral — prejsť po vonkajšku. Tam však nebolo žiadne miesto. Potom som mal dobrý výjazd, ako som to plánoval.”