logo F1online.sk

Alonso: Verstappen bol jazdecky o krok pred ostatnými, titul si zaslúži

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2021

Kto si viac zaslúži tohtoročný titul? Na túto otázku má každý nejaký názor a Fernando Alonso nie je výnimka. Tvrdí, že ak by sa v nedeľu rozhodovalo podľa zásluh, Max Verstappen by si na svoju hlavu nasadzoval prvú majstrovskú korunu. V sezóne 2021 vraj jazdecky predčil celé štartové pole.

Je až neuveriteľné, že Max Verstappen môže vyrovnať rekord v počte pódií za jednu sezónu a aj tak nezískať majstrovský titul. Doposiaľ sa len trom pilotom podarilo postaviť sa na stupne víťazov sedemnásťkrát za rok a vždy nasledovali majstrovské oslavy; Michael Schumacher v sezóne 2002, Sebastian Vettel v roku 2011 a Lewis Hamilton v ročníkoch 2015, 2016, 2018 a 2019.

Kvalitu Verstappenových výkonov môžeme tiež vidieť na tom, že doposiaľ sa na pódiu ocitol vo všetkých pretekoch, v ktorých ho nepostretli technické problémy, smola či sa nezaplietol do kolízie, a to bolo v Azerbajdžane, Silverstone a na Hungaroringu.

“Obaja jazdia úžasne, nerobia chyby a v každých pretekoch idú až na limit,” hodnotí Verstappena s Hamiltonom Fernando Alonso. “Vidíte, že v každých pretekoch obsadia prvé dve priečky, pretože sú na úplne inej úrovni. Je fantastické sledovať, ako sa navzájom tlačia. Tieto posledné preteky budú istotne napínavé.”

“Bude to trochu závisieť aj od balíka. Mercedes v poslednej dobe podáva o trochu lepšie výkony, vyhrali už niekoľko pretekov. Max zas podľa môjho názoru jazdí o krok pred nami všetkými. Videli sme to v Džidde, až kým sa v poslednej zákrute nedotkol bariéry,” pokračoval dvojnásobný šampión.

Verstappen podľa neho prekonáva to, čoho je jeho monopost schopný. Príkladom je práve spomínaná kvalifikácia v Saudskej Arábii. “O to kolo sa postaral Max, nie Red Bull. Čiže svojím spôsobom prekonáva, to je môj názor. Mercedes si zaslúži konštruktérsky titul, pretože podľa mňa ich auto malo navrch, ale Max asi v tejto sezóne jazdil o krok pred ostatnými.”

U Fernanda Alonsa sme si už zvykli, že na adresu holandského mladíka sa veľmi často vyjadruje veľmi pochvalne. Do tábora podporovateľov Maxa Verstappena sa však odmieta zaradiť, pochvaly sa vraj hrnú kvôli tomu, ako pilot Red Bullu jazdí.

“Nie som Maxovým podporovateľom. Len si myslím, že si to zaslúži, pretože podľa môjho názoru — každý má iný názor — so svojím Red Bullom jazdil na úplne inom leveli,” zdôraznil Alonso, ktorý mal napokon povedať, či má pre ašpirantov na titul nejakú radu. “Nemám žiadnu, pretože sú veľmi dobre pripravení, odhodlaní, rýchli, sú to profesionáli, nerobia chyby a obaja jazdia až na limite. Sledovať to zvonku je veľmi zaujímavé. Sú veľmi dobre pripravení, a to je fajn.”