logo F1online.skF1online.sk

Mercedes a Kingspan ukončili spoluprácu

Logo Kingspan, Mercedes
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2021

Spolupráca tímu Mercedes a írskej spoločnosti Kingspan trvala len niekoľko dní. Dohodu oznámili minulú stredu a presne o týždeň neskôr sa obe strany rozhodli spoluprácu ukončiť. Britské médiá kvôli tejto sponzorskej zmluve pripravili tímu zopár horúcich chvíľ.

Írska spoločnosť Kingspan podniká v oblasti výroby obkladových a izolačných materiálov. Táto firma v súčasnosti čelí vyšetrovaniu v súvislosti s tragickým požiarom budovy Grenfell Tower v Londýne v roku 2017, pri ktorom uhorelo viac ako 70 ľudí. Nová dohoda medzi Mercedesom a Kingspanom dosť pobúrila časť britskej verejnosti, ktorú podporili aj niektorí politici.

Združenie Grenfell United, ktoré združuje pozostalých a preživších požiaru, adresovalo Mercedesu otvorený list, v ktorom sa dožadujú ukončenia spolupráce. Toto Wolff vo svojej odpovedi akceptoval ponuku na osobné stretnutie s Grenfell United, možnosť ukončiť spoluprácu s Kingspanom však odmietol. Rodák z Viedne však postupom času svoju rétoriku pozmenil a tiež povedal, že to budú v tíme “urgentne riešiť”.

Nepomohlo zrejme ani stanovisko Lewisa Hamiltona, ktorý sa najprv na túto tému vyjadrovať nechcel, no napokon sa od zmluvy dištancoval a povedal, že s uzatváraním takýchto dohôd nemá nič spoločné a táto záležitosť spadá do gescie Tota Wolffa. Lewis teda svojim stanoviskom Kingspanu nijako nepomohol, keďže sa odmietol postaviť na stranu írskej spoločnosti a nijak ju nebránil.

Všetko vyvrcholilo až stredajším oznámením, že Mercedes a Kingspan sa po týždni dohodli na obojstrannom ukončení spolupráce.

“Mercedes-AMG Petronas F1 Team a Kingspan oznamujú, že sa vzájomne dohodli na obojstrannom ukončení spolupráce,” stojí v stanovisku Mercedesu zverejnenom na sociálnych sieťach.

“Minulý týždeň sme oznámili vznik nového partnerstva, ktoré zahŕňalo aj vytvorenie Pracovnej skupiny pre udržateľnosť, s cieľom redukovať uhlíkovú stopu vďaka ich enviromentálne udržateľným riešeniam pre novú základňu tímu.”

“Obe strany sa však následne zhodli, že v súčasnosti nie je vhodné v spolupráci pokračovať a dohodli sa na jej okamžitom ukončení,” uvádza stanovisko.

Súvisiace články

Diskusia