logo F1online.skF1online.sk

Corriere: Ferrari jedná o návrate Jeana Todta

Jean Todt
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2021

Jean Todt o pár dní skončí vo funkcii prezidenta FIA, no nezdá sa, že by si tento 75-ročný veterán sveta motoršportu plánoval užívať dôchodok. Podľa posledných informácií by sa mohol vrátiť k Ferrari v úlohe poradcu.

Jean Todt prišiel do tímu z Maranella prvýkrát v roku 1993 a stal sa jedným zo strojcov najúspešnejšej éry v dejinách Scuderie. Keď vedenie stajne neskôr prevzal Stefano Domenicali, pokračoval nevysoký Francúz v pozícii poradcu. Tím definitíve opustil začiatkom roka 2009, keď uspel so svojou kandidatúrou na post prezidenta FIA, ktorým bol dvanásť rokov.

Teraz sa začína intenzívne špekulovať o jeho návrate. Taliansky denník Corriere Della Sera prišiel s informáciou, že tento rok počas 24 hodín Le Mans Todt rokoval s prezidentom Ferrari Johnom Elkannom o možnom návrate do Ferrari v úlohe poradcu, z ktorej by asistoval súčasnému šéfovi Mattiovi Binottovi.

Teoreticky je to podobná úloha, akú mal v Mercedese Niki Lauda, kde bol predsedom predstavenstva bez výkonných právomocí. Koniec koncov, Lauda podobnú úlohu zastával v 90. rokoch aj vo Ferrari.

Pre Todta bude Veľká cena Abú Zabí poslednou v kresle šéfa FIA. Medzinárodná automobilová federácia si 17. decembra zvolí nového lídra na nasledujúce štvorročné volebné obdobie.

Súvisiace články

Diskusia