logo F1online.sk

Budkowski: S dvojročným motorom, prevodovkou a šasi nie je piate miesto zlé

Alpine, ilustračné
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2021

Tím Alpine už má piate miesto v Pohári konštruktérov vo vrecku. Iste, AlphaTauri stále má matematickú šancu, no napriek tomu si dovolíme tvrdiť, že sa francúzskemu celku podarilo obhájiť vlaňajšie piate miesto v celkovom hodnotení. Otázkou je, či niečo také vôbec možno považovať za úspech.

Alpine v tejto sezóne zapísal prekvapivé víťazstvo a celkovo dve pódiá, no ich bodový zisk je v porovnaní s minulým rokom nižší. Francúzi sa v tomto ročníku predstavili so zaujímavým dizajnom airboxu, no nestali sa čiernym koňom sezóny ako možno niektorí očakávali. So záverom sezóny je čas na bilancovanie a treba povedať, že Alpine poňal tohtoročný vývoj úplne minimalisticky.

V Enstone a Viry-Châtillon sa rozhodli staviť všetko na rok 2022 a nový cyklus pravidiel. Tím preto pokračoval s rovnakým motorom, prevodovkou a šasi, aké mal v roku 2020 a ovocie viac ako dvojročného vývoja uvidíme v novom monoposte v roku 2022. Aj preto si v Alpine myslia, že celkové piate miesto nie je vzhľadom na okolnosti také hrozné.

„Je to dobrý výsledok? Nuž, je to z našej strany stagnácia, ak teda to piate miesto skutočne získame,“ povedal novinárom v Džidde výkonný riaditeľ tímu Marcin Budkowski. „Treba však povedať, že sme urobili určité rozhodnutia. Na dva roky sme zmrazili vývoj motora, čo už budú vlastne už tri roky, pretože tento cyklus pravidiel bol kvôli COVID-u ešte o jeden rok predĺžený. Takisto máme tri roky rovnaké šasi a rovnakú prevodovku, takže to auto je po mechanickej stránke nezmenené.“

„Stále sme pritom na piatom mieste a reálne bližšie k lídrom šampionátu, čo ukazuje náš progres v ďalších oblastiach. To sa nám vyplatí smerom do budúcnosti, keď začneme odznovu,“ dodal boss tímu Alpine.

Od francúzskej stajne sa v budúcom roku očakáva veľký krok vpred, nakoľko sa nový cyklus pravidiel koncentruje tak dlho, ako sa len dá. Francúzi síce od rokov 2016 až 2021 očakávali viac, no teraz majú druhý pokus. Z piateho miesta sa treba posunúť opäť vyššie.

„Taký bude náš cieľ,“ prikývol Budkowski. „Pokiaľ ide o nové pravidlá, pracovali sme na nich dva alebo tri roky. Po mechanickej stránke sme začali pomerne skoro.“

„Fernando je v najlepšej forme, Esteban takisto jazdí veľmi dobre a sú skvelou dvojicou. Pretekársky tím na trati využil každú ponúknutú príležitosť. Ako som povedal, vylepšili sme množstvo oblastí. Teraz je čas, aby sme rozmrazili aj tie, ktoré boli doteraz zmrazené a dodali úplne nové auto,“ dodal varšavský rodák.

Súvisiace články