logo F1online.skF1online.sk

Verdikt F1online: Ako to dopadne v Abú Zabí? (+ANKETA)

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Redakcia F1online
Redakcia F1online8. 12. 2021

Formula 1 sa na niekoľko dní dostáva do centra športového sveta. Dôvodom je záverečný rozstrel v majstrovskom boji, o ktorom intenzívne píšu aj médiá, ktoré o kráľovnej motoršportu obyčajne informujú len okrajovo. Takýto veľký nárast záujmu o dianie v padoku je pre komunitu F1 skvelou správou; je dôkazom toho, že efjednotka ani zďaleka nezapadá prachom.

Máme za sebou jednu z najlepších sezón v histórii športu a všetci sme zvedaví, aké rozuzlenie bude mať tento neuveriteľný príbeh. A tak sme sa i my v redakcii zamysleli nad tým, čo sa v nedeľu stane. Tu sú naše predikcie.

Milan Kubala

Sezóna 2021 nás riadne rozmaznáva. Ak po pretekoch nemáme vyvalené oči a pulz šplhajúci sa k dvestovke, zalamujeme rukami. A to je skvelé, po dlhých, dlhých rokoch sa konečne môžeme tešiť aj na finále ako hrom, do ktorého Verstappen s Hamiltonom vstupujú s rovnakým počtom bodov. Ak nejakým zázrakom nebudú bojovať o deviate miesto, rozdajú si to priamo a nebudú sa zaoberať ani najrýchlejším kolom. Matematika je teda jednoduchá: všetko berie ten, kto skončí vyššie.

Kto to bude? Pred rokom v Abú Zabí síce vyhral Red Bull, no to mu tentoraz nepomôže. Okruh Yas Marina odvtedy prišiel o päť pomalých zákrut, čo bude vodou na mlyn pre Mercedes a jeho pohonnú jednotku. Tá sa pred týždňom v kvalifikácii neprejavila, pod čo sa podpísali pneumatikové patálie, no v pretekoch boli strieborné šípy jasne rýchlejšie. Keby riaditeľstvo pretekov Verstappenovi nepomohlo tým, že vyvesilo červenú vlajku, zrejme by sme sa ani nepriblížili k takej dráme.

Mercedes

Pred Abú Zabí sa preto treba psychicky pripraviť aj na to, že môže nasledovať pomerne nudná veľká cena s jasným víťazom, avšak okrem najzarytejších fanúšikov jednej či druhej strany si to azda nikto neželá. My v redakcii už vôbec nie.

Keď začnete sledovať efjednotku, obyčajne máte svojho obľúbenca, na ktorého nedáte dopustiť. Keď sa však pustíte do písania o kráľovnej motoršportu, začne sa váš pohľad meniť, na veci sa čoraz častejšie pozeráte z vyššej perspektívy a dúfate v taký vývoj, ktorý najviac prebudí fanúšikovskú obec — aj tých tam vzadu, čo si v nedeľu radi zdriemnu. To dosiahneme súbojom na hrane noža.

Obaja budú istotne bojovať z celých síl, možno až za ich hranicami, a chytať sa každej slamky. Avšak je nezmysel očakávať, že by jeden z ašpirantov na titul úmyselne vyradil toho druhého. Tak to nebude fungovať; ak sa niekoho pokúsite vyradiť, riskujete svoje vlastné preteky — v ich zvyšku by sa ešte mohlo udiať čokoľvek — a podľa precedensu, ktorý bol stanovený po Schumacherovom vyčíňaní v Jereze 1997, aj diskvalifikáciu zo šampionátu. Navyše neradno zahrávať sa s Mercedesom, ktorý má predné krídla z adamantia.

Aj rozum mi hovorí, že tento ročník sa neskončí dramatickou potýčkou; Lewis Hamilton má auto, talent aj skúsenosti, aby sa postaral o to, že sa k nemu Max Verstappen ani nepriblíži. Srdce však verí, že si v pretekoch po vypätých súbojoch niekoľkokrát vymenia pozície — a k poslednej výmene dôjde v záverečnom kole len pár metrov pred cieľom.

Ladislav Király

Ako fanúšikovia F1 môžeme byť radi, že sme zažili takúto parádnu sezónu. V podstate všetky preteky boli nepredpovedateľné a v priamom súboji si to rozdávali dvaja geniálni pretekári. Tak, ako má futbal Ronalda a Messiho, máme my Hamiltona a Verstappena. Svojich kolegov totálne prevalcovali a latku posunuli neuveriteľne vysoko. Raz mal navrch jeden, raz druhý, videli sme viacero ich vzájomných súbojov. Bola to najlepšia sezóna za dlhé roky a je obrovská škoda, že nás čaká už len jediná veľká cena. Tešme sa a užime si ju.

A môj tip? Ak pôjde všetko „normálne“, titul získa Hamilton. Aktuálne má lepšie auto. Tento rok nám však už mnohokrát ukázal, že na normálnosť sa spoliehať nemôžeme. Osobne si myslím, že pokojne sa môže zrodiť aj kolízia a vybuchnú internety.

Matúš Pavlík

K opakovaniu Adelaide 1994 či Jerezu 1997 sme za posledných vyše 20 rokov nikdy nemali tak blízko. Sezóna je nesmierne vyhrotená a hneď týždeň po pretekoch v Saudskej Arábii nás čaká Abú Zabí. Skrátka nebol čas, aby horúce hlavy vychladli.

Čo teda v posledných pretekoch uvidíme? Podľa mňa niečo veľmi podobné ako v Džidde. Mercedes má výkonnostnú výhodu a Max nemá čo stratiť. Bude preto nesmierne agresívny. Stále vedie šampionát a môže si dovoliť v súbojoch viac riskovať. Verím, že do Lewisa nenarazí úmyselne, avšak vzájomné vypadnutie po kolízii a tvrdom súboji je podľa mňa dosť pravdepodobné.

Slavo Dzuričko

Vyhrá to Verstappen? Veľmi rád by som v tesnom závere sezóny doprial titul mladému holandskému pilotovi, ktorý je vo veku 24 rokov najbližšie k porazeniu Lewisa Hamiltona od roku 2016, kedy ho zdolal vlastný tímový kolega Nico Rosberg.

Twitter/Mercedes

Napriek tomu, vzhľadom na krivku výkonnosti v niekoľkých uplynulých pretekoch, Red Bull musí veriť v menší zázrak alebo prinajmenšom v šťastnú zhodu okolností. Ak sa totiž zopakuje scenár ostrých súbojov a penalizácií, vďaka rýchlosti na trati sa majstrom stane pravdepodobne opäť, už po ôsmykrát Hamilton. Red Bull musí vymyslieť šikovnú stratégiu pre Verstappena, s pomocou Péreza, ale aj Gaslyho či Cunodu to však nesmú pretaktizovať. Vzhľadom na rovnosť bodov a počet víťazstiev by bol v prípade ďalšej vzájomnej kolízie a po vyradení oboch monopostov majster sveta Verstappen.

Teraz však k predikcii. Uvidíme na zrýchlenom a upravenom okruhu v Abú Zabí kontakt medzi dvojicou vedúcich pilotov? Pravdepodobne áno a možno ich bude aj viac. Myslím si, že oba monoposty dôjdu do cieľa s miernym poškodením, podobne ako v Džidde, v poradí Hamilton-Verstappen a majstrom sa tak s náskokom siedmich alebo ôsmich bodov stane Lewis Hamilton. Tím Mercedes si tak bude môcť užiť dvojité oslavy, po potvrdení vedúcej pozície aj v šampionáte konštruktérov.

Tomáš Schügerl

Nie nadarmo sa hovorí, že naše najväčšie pády determinujú naše najväčšie úspechy. Spomínate si ešte na sezónu 2007? Nováčik Lewis Hamilton pričinením svojich chýb i zlyhaní tímu prišiel o titul, ktorý už mal takmer v rukách. Som však presvedčený, že možno aj tieto skúsenosti pomohli Lewisovi zvládnuť kritické situácie v Saudskej Arábii, v ktorých bol blízko k strate majstrovských šancí.

Okruh v Abú Zabí vždy Mercedesu sedel, po úpravách je ešte rýchlejší, čo môže hrať do karát pohonnej jednotky majstrovského tímu. Naopak, motor Maxa Verstappena už má čo-to za sebou. Skúsenosti, aktuálna forma jazdca i tímu, a taktiež faktor tímovej dvojky je na strane Lewisa Hamiltona.

Myslím si, že pre priebeh pretekov bude kľúčové, či Lewis Hamilton získa pole position, a následne, či Valtteri Bottas bude hneď za ním. V rýchlej sekcii po štarte sa totiž veľa pozícií získať nedá, preto ak by Valtteri za sebou udržal Maxa, mohol by si to Lewis do cieľa postrážiť. Je však vysoko pravdepodobné, že až do cieľovej čiary nebude o ničom rozhodnuté, pretože to je jednoducho Formula 1. Stať sa môže čokoľvek a kedykoľvek, a Max stále nie je bez šance. Viac však predsa len favorizujem Lewisa.

Mirec Somoši

Zvíťazí skúsený sedemnásobný šampión Lewis Hamilton, alebo sa z premiérového titulu bude tešiť dravý Max Verstappen? To je otázka, ktorej odpoveď sa dozvieme už túto nedeľu na Veľkej cene Abú Zabí.

Myslím si, že snom každého fanúšika motoršportu je vidieť bitku o titul do posledného kola. Bude to však bitka do posledného kola ? Na ostatnom podujatí v Saudskej Arábii sme zažili pravdepodobne najšialenejšie preteky histórie F1, ktoré boli poznačené množstvom kontroverzných momentov. Videli sme tvrdé súboje na trati, pravdepodobne aj za hranicou férovosti, sledovať sme mohli aj politickú bitku a vyjednávanie o pozície, čo postupne pripomínalo situáciu na trhovisku.

Na poslednom podujatí pôjde o všetko. Mercedesu sa dlhodobo darilo na trati v Abú Zabí, no minulý rok tam Max Verstappen poľahky zvíťazil. Je veľmi ťažké predpovedať, ako môže dopadnúť posledná veľká cena, nakoľko táto sezóna je absolútne nepredvídateľná.

Osobne však predpokladám, že preteková rýchlosť Mercedesu bude vynikajúca a pokiaľ nepríde k nehode v prvom kole, resp. technickým problém počas pretekov, Lewis Hamilton sa stane osemnásobným majstrom sveta. Pevne verím, že budeme svedkami veľkolepej šou a táto sezóna sa zapíše do dejín ako jedna z najlepších v histórii.

Súvisiace články

Diskusia