logo F1online.sk

Wolff dúfa, že Red Bull si z nedele vezme ponaučenie

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2021

Toto Wolff má pred posledným podujatím tejto sezóny obavy. Starosti mu robí Red Bull a najmä jeho pilot Max Verstappen, ktorý sa nebojí možno až prehnane vystrčiť lakte. V Džidde však na to doplatil dvoma trestami. Šéf Mercedesu dúfa, že si Red Bull z toho vezme ponaučenie a Verstappen v Abú Zabí trochu skrotne.

Max Verstappen a Lewis Hamilton sa na trati buď dotkli, alebo mali k tomu nesmierne blízko viackrát, ba raz to pred poslednou zákrutou aj poriadne zadunelo. Podľa Lewisa Hamiltona bolo zrejmé, čo sa dialo; Verstappenovi nezáležalo na tom, či obaja vypadnú, pretože bol stále na čele šampionátu. Avšak komisári ho za vybrzdenie pilota Mercedesu potrestali desiatimi sekundami na dôvažok ku piatim sekundám a pokynom, aby prepustil pozíciu.

“Dúfam, že včerajšie preteky mali dostatočné dozvuky, aby sa z toho všetci poučili a prispôsobili sa tomu pred poslednými pretekmi v Abú Zabí,” nechal sa počuť Toto Wolff, keď sa v pondelok postavil pred novinárov. V nedeľu ešte nechcel vynášať veľké súdy, pretože v chaotických pretekoch si chcel spraviť poriadok.

Teraz ho už má a je mu jasné, že Verstappen to prehnal. “Myslím, že podobné jazdenie — ak by ho komisári posúdili ako za hranicou — by v Abú Zabí bolo pravdepodobne tiež potrestané. Pre všetkých by to mohlo dopadnúť veľmi škaredo a nemyslím si, že tento šampionát by si zaslúžil, aby jeho výsledok ovplyvnila kolízia. V tomto prípade dôverujem samoregulačnému systému.” Tým je riaditeľstvo pretekov, komisári a FIA.

Christian Horner si po pretekoch poťažkal, že komisári neprešetrovali Lewisa Hamiltona za to, že v poslednej zákrute vytlačil Maxa Verstappena z trate. Nečinnosť komisárov bola podľa neho v príkrom rozpore s tým, ako si posvietili na Verstappena najmä v prvej zákrute po reštarte.

Nuž a Verstappenov päťsekundový trest bol zas v rozpore s priebehom Veľkej ceny Brazílie, kedy komisári ani len neprešetrovali Maxa Verstappena za incident zo štvrtej zákruty. Podľa Tota Wolffa to bola chyba, ktorú teraz komisári naprávajú tým, že podobné incidenty opäť trestajú. Koniec-koncov na jazdeckom brífingu v Katare boli piloti upozornení na to, že podobné incidenty môžu mať v budúcnosti inú dohru.

“V Brazílii som povedal, že nastavujeme precedens, ak to neprešetrujeme. To by mohlo z pohľadu šampionátu dopadnúť veľmi škaredo. A ako sme videli v incidentoch [v nedeľu], ktoré boli vlastne opakovaním Brazílie, len v nižších rýchlostiach, v Abú Zabí nechceme nič také,” nepriamo vyzdvihol komisárov za ich aktivitu Wolff. “Rýchlejšie auto s rýchlejším pilotom by malo vyhrať šampionát, nie tým, že jeden vyradí toho druhého.”

Nech už koniec sezóny dopadne akokoľvek, 49-ročný Viedenčan verí, že po skončení sezóny si jednotlivé tímy dokážu podať ruky. Pod podmienkou. “Emócie sú poriadne vybičované. Medzi tímami však panuje veľký rešpekt, tiež pre ich úspechy. Preto ak budeme mať v Abú Zabí čisté preteky pri boji o jazdecký titul, tak to budeme považovať za skvelú sezónu.”