logo F1online.sk

Toto ešte nie je vybavené, upozorňoval Wolff po pretekoch a mal pravdu

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 12. 2021

Mercedes mohol po pretekoch cítiť isté zadosťučinenie, keďže Lewisovi Hamiltonovi sa podarilo zvíťaziť a prekonať všetky prekážky, ktoré mu nastražil Max Verstappen. Avšak Toto Wolff nebol vôbec spokojný a avizoval, že preteky budú mať dohru. A napokon aj mali.

Komisári si totižto predvolali Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena, no nebol to Hamilton, koho uznali za vinníka kolízie spred 27. zákruty. Bol ním pilot Red Bullu, ktorý podľa dostupných dát a posúdenia komisárov zabrzdil príliš prudko a nepredvídateľne, čím spôsobil kolíziu.

“Nemyslím si, že toto je už vybavené,” uviedol krátko po pretekoch Toto Wolff narážajúc práve na vyšetrovanie Maxa Verstappena. Hamilton však vyhral… “Ten konečný výsledok si zaslúžil, no niekoľkokrát mohol vypadnúť, zlomil si predné krídlo. Nechcem tu prepierať špinavú bielizeň, no boli to pozoruhodné, ale nie dobré preteky.”

Čiernou škvrnou na Veľkej cene Saudskej Arábie bola Verstappenova jazda. “Treba posúdiť to jazdenie. Bolo to tvrdé, veľmi tvrdé, možno až také tvrdé, že to bolo za hranicou. My však chceme mať čistý šampionát a nech v ňom zvíťazí ten najlepší. Ak to nakoniec bude Max, tak s tým budem zmierený. Avšak musia to byť férové preteky.”

Nuž a Max vraj veľmi férový nebol. “Telemetria ukázala, že spomaľoval, potom znova zrýchlil, potom zas spomalil,” poznamenal Wolff. Je však pravda, že obaja piloti sa v inkriminovanej časti trate začali hrať hry, ani Hamilton zrovna nebažil po tom, aby Verstappena predbehol.

“Nemyslím si, že by to Lewisovi čo i len napadlo,” pokračoval šéf Mercedesu oznamujúc, že podľa neho sa Hamilton o nič nepokúšal. Neskôr na tlačovke však Brit predsa len priznal, že nechcel Verstappena predbehnúť, pretože ho prekukol. “Neurobil som to, nie som hlúpy,” ozrejmil Hamilton dôvod, prečo sa nehrnul pred súpera.

Wolff následne uznal, že svoju rolu zohral aj chaos vo vysielačkách. “Myslím, že za to mohol byť zodpovedný zmätok, určite. Komisári sa však musia presne pozrieť na telemetriu a prísť k nejakému rozsudku. Ak to bolo kvôli chaosu a piloti neboli správne informovaní, tak to zohrá dôležitú úlohu.”

Napokon nezohralo a Verstappen naozaj dostal trest, hoci jeho výsledok po desaťsekundovej penalizácii nijako neutrpel. Pred veľkým finále v Abú Zabí však na toto treba zabudnúť, v priebehu najbližších dní sa dôkladne pripraviť.

Obaja majú rovnako veľa bodov a tým pádom budú mať rovnakú štartovú pozíciu pred nasledujúcim víkendom. “Nie, on má viac víťazstiev,” odporuje Toto Wolff uvedomujúc si, že ak by obaja vypadli, Verstappen by sa stal majstrom sveta. “To je výhoda, hoci netvrdím, že to bude mať nejaký dopad. Dôležité je mať dobré preteky na konci sezóny medzi dvoma fantastickými jazdcami.”

Po Abú Zabí budeme určite rátať body na jednej i druhej strane a dumať, čo by sa stalo, keby tam či onam preteky prebehli inak. A to bez ohľadu na to, kto sa stane majstrom sveta. Podľa Tota Wolffa to však bude zbytočné, pretože v doterajšom priebehu sezóny mal každý občas šťastie a občas zas nie.

“Všetci mali kus smoly. Max stratil veľa bodov v Silverstone, nemal ani piaď viny v Maďarsku, no potom azda trochu získal v Spa a my sme dostali tresty za pohonné jednotky,” vysvetlil Wolff. “Napokon sa však rozhodne až na cieľovej čiare a o tom by mal byť náš šport.”

Súvisiace články