logo F1online.sk

Verstappen vybrzdil Hamiltona, rozhodli komisári a udelili mu trest

Max Verstappen a Lewis Hamilton po kolízii
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 12. 2021

Výsledky Veľkej ceny Saudskej Arábie sa ešte budú mierne upravovať. Komisári totižto po vyšetrovaní nehody medzi ním a Lewisom Hamiltonom spred poslednej zákruty rozhodli, že Holanďan je za ňu v prevažnej miere zodpovedný.

Úprava výsledkov to však bude len kozmetická. Max Verstappen si podľa verdiktu na konto pripočíta dva trestné body (za posledných dvanásť mesiacov ich nazbieral sedem) a k výslednému času si pripíše extra desať sekúnd. Keďže na tretieho Valtteriho Bottasa mal v cieli náskok 15,706 sekundy, druhú priečku si udrží s takmer šesťsekundovou rezervou.

Komisári vo verdikte konštatujú niekoľko skutočností. Max Verstappen dostal pokyn prepustiť pozíciu Lewisovi Hamiltonovi v 21. zákrute, teda päť zákrut pred miestom, kde došlo k nehode. Tím mu zároveň s tým povedal, aby pozíciu prepustil “strategicky”. Mal si teda dať záležať, aby ho Hamilton predbehol ešte pred čiarou detekcie DRS. Vďaka tomu by sa pilot Red Bullu mohol pokúsiť predbehnúť súpera na cieľovej rovinke.

“Bolo zjavné, že ani jeden z jazdcov nechce prevziať vedenie pred detekčnou čiarou 3,” píšu komisári. “Max Verstappen uviedol, že sa čudoval, prečo ho Lewis Hamilton nepredbehol a Hamilton uviedol, že v tej chvíli nebol upozornený na to, že mu Verstappen vráti pozíciu, a preto netušil, prečo spomaľuje.”

“Pri rozhodnutí potrestať Maxa Verstappena zohralo kľúčovú úlohu to, že Verstappen zabrzdil odrazu a výrazne,” pokračuje vyjadrenie s konštatovaním, že Holanďan zabrzdil tlakom 69 barov, počas čoho auto zaznamenalo preťaženie 2,4 G spôsobené brzdením.

Komisári uznali, že Hamilton mohol Verstappena predbehnúť, keď prvýkrát začal spomaľovať, no zároveň rozumeli tomu, že ani jeden pilot nechcel byť na čele v bode detekcie DRS. “Avšak náhle brzdenie Maxa Verstappena komisári posúdili ako nevypočítateľné, preto išlo o prevažujúcu príčinu kolízie, a preto komisári za takýto typ incidentu udelili desaťsekundový trest.”

Súvisiace články