logo F1online.sk

Norris: Zrušte už to hlúpe pravidlo…

Lando Norris v záplave monopostov
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 12. 2021

Lando Norris v tejto sezóne len dvakrát nebodoval, a svoju bodovú šnúru predĺžil v Saudskej Arábii na číslo deväť. Opäť z toho však bol len jeden bod podobne ako napríklad v Brazílii či Mexiku. Mladý Brit patril medzi tých, ktorí doplatili na prvú červenú vlajku.

Samotné vyvesenie červenej vlajky po fáze za safety car sa dá pochopiť z pohľadu bezpečnosti ako najvyššej priority. Čo je však na zamyslenie, je pravidlo, podľa ktorého môžete počas červenej vlajky vymeniť pneumatiky.

V praxi to tak znamenalo, že piloti, ktorí zastavili po oznámení výjazdu bezpečnostného vozidla, neskutočným spôsobom stratili. Lando Norris sa takto zo šiesteho miesta prepadol na štrnáste s tým, že mnohí pred ním, ktorí do boxov nešli, získali zastávku a výmenu pneumatík zadarmo.

„Nie je sa ani o čom baviť. Toto hlúpe pravidlo by sa malo jednoducho zrušiť, vymazať. Ak by som mal prístup do súboru s pravidlami, tak by som stlačil ´delete´ (vymazať, pozn. red.) a hotovo. Je to frustrujúce a malo by sa to zmeniť,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý už viackrát upozorňoval na toto pravidlo, pretože už v minulosti naň doplatil.

„Stalo sa nám to minulý rok v Monze, kde sme mohli získať double, avšak vtedy vyhral Pierre (Gasly). Rovnako sme na to doplatili pred rokom v Mugelle. Vždy som bol pri červenej vlajke na tej zlej strane, rovnako ako dnes, a vždy som doplatil na toto pravidlo. Neviem, čo povedať na to, že po pár kolách za safety carom prišla červená vlajka. Snažil som sa, dal som do toho veľa energie, a ostatní získali len tak pitstopy zadarmo, kým ja som bez dôvodu a nie vlastnou vinou padol na koniec poľa.“

Od tohto momentu to boli pre Norrisa ťažké preteky. Pred druhou červenou vlajkou sa prepadol na posledné miesto, pretože sa musel opatrne vyhýbať havarovanému monopostu Sergia Péreza. Po treťom štarte sa na tvrdých pneumatikách prepracoval aspoň na konečné desiate miesto.

„Aké fantastické preteky,“ ironicky skonštatoval Lando vo vysielačke po prejdení cieľom. „Celé preteky sa mi pokazili pri červenej vlajke. Mám aspoň bod, čo je lepšie než nič, no dnes sme si zaslúžili oveľa viac. Som sklamaný,“ uzavrel britský pilot.