logo F1online.sk

Verstappen: To, čo sa dnes stalo, je neuveriteľné

Max Verstappen a Lewis Hamilton po kolízii
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 12. 2021

Ani nepočkal na spoločnú fotografiu a po povinnej ceremónii odkráčal z pódia. Vyzdvihol fanúšikov, ktorí ho zvolili za Jazdca dňa, naopak, skritizoval súčasnú F1, ktorá je podľa neho viac o penalizáciách než o pretekaní. Max Verstappen mal toho po nedeli dosť.

Max Verstappen dal vo vysielačke po prejdení cieľovej čiary voľný priechod svojim emóciám. Jeho reakcia na to, že sa stal Jazdcom dňa v hlasovaní fanúšikov, bola veľavravná.

„Našťastie, fanúšikovia majú čistú predstavu o pretekaní, pretože to, čo sa dnes stalo, je neuveriteľné. Snažím sa pretekať, no tento šport je dnes viac o penalizáciách než o jazdení. Pre mňa toto nie Formula 1. Aspoň fanúšikovia si to snáď užili,“ nedával si Max Verstappen servítku pred ústa.

Nechýbalo veľa, aby sa majstrovskí ašpiranti navzájom vyradili. Max Verstappen krátko po tom, ako si v prvej zákrute neskorým brzdením a výjazdom mimo trať udržal prvé miesto, dostal pokyn prepustiť pozíciu Lewisovi Hamiltonovi.

Holanďan chcel pustiť Hamiltona pred poslednou zákrutou, čím by, ako sme neskôr videli, získal následne na rovinke DRS a mohol by sa dostať späť pred neho. Avšak v tomto „prvom“ prípade to dopadlo tak, že Hamilton zozadu vrazil do Verstappena, netušiac, že ten ho chce pustiť pred seba.

„Niekde v 22. zákrute mi povedali, aby som vrátil pozíciu späť. Po 23. zákrute som sa teda zaradil doprava a spomalil som. Brzdil som a podraďoval som, on však zostal neskutočne blízko za mnou. Nerozumiem, prečo. Snažil som sa ho len pustiť pred seba a išiel som pomalšie a pomalšie,“ pokračoval pilot Red Bullu, ktorý však v poslednej chvíli urobil mierny pohyb doľava, čím možno Hamiltona ešte viac zmiatol. Nasledoval kontakt – Verstappen dostal ranu do zadnej časti auta. Hamilton si poškodil predné krídlo a slúchadlá Tota Wolffa to mali tiež spočítané.

„Zlyhala tam naša vzájomná komunikácia. Trafil ma zozadu, to je celé,“ povzdychol si Max Verstappen, ktorému sa nepozdával celý priebeh pretekov. „Celé to bolo mätúce. Začal som tretí, potom som štartoval prvý, nasledoval pád na tretie miesto, odtiaľ som šiel na prvé. Prišla päťsekundová penalizácia, druhé miesto, kontakt. Nesúhlasím so všetkými verdiktami, ale nemyslím si, že sa o tom treba baviť. Oni si ani nezaslúžia, aby sme to spomínali.“

V každom prípade je pre Verstappena dôležité, že prišiel do cieľa aspoň na druhom mieste a pred finále v Abú Zabí má stále menšiu psychologickú výhodu, pretože pri aktuálnej rovnosti bodov hovorí v jeho prospech väčší počet víťazstiev.

„Dnes som dal do toho všetko. Očividne som však nebol dostatočne rýchly. Napriek tomu sa aj tak teším aspoň z druhého miesta,“ uzavrel Verstappen.