logo F1online.sk

Norris: Auto malo na štvrté miesto, pilot nie

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 12. 2021

Ďalšia nie úplne vydarená sobota v podaní McLarenu. Zdalo sa, že „papájoví“ nemajú v Saudskej Arábii zlú rýchlosť, avšak opäť raz nedokázali maximalizovať svoj potenciál.

Lando Norris bol v kvalifikácii opäť ten rýchlejší z McLarenov, a vyštartuje zo siedmej priečky. Tá sa mu však málila. V poslednom pokuse v Q3 totiž zrýchľoval, no všetko si pokazil po zaváhaní v 22. zákrute.

„V zákrute, kde v piatok havaroval Charles, som urobil chybu. Tlačil som na to až príliš. Auto malo potenciál na štvrté miesto, avšak pilot nie,“ sebakriticky skonštatoval Lando Norris, ktorý má oproti ostatným v najlepšej desiatke strategickú nevýhodu.

V Q2 najprv vyšiel na strednej zmesi pneumatík, ktorú si podobne ako ostatní chcel postupne „rozjazdiť“ a zahriať. Druhý meraný pokus však musel vypustiť pre žlté vlajky, a čas z prvého by mu na postup nestačil. Tím sa rozhodol prezuť na mäkké pneumatiky.

„Chceli sme postúpiť na strednej zmesi. Danielovi to nevyšlo, rovnako som však mohol dopadnúť aj ja, ak by som nedal dokopy dobré kolo. Rozhodli sme sa pre bezpečnejšiu možnosť a prezuli na mäkké pneumatiky. Vďaka tomu som postúpil do Q3 a získal som štyri pozície k dobru, avšak v pretekoch si to vyžiada svoju cenu. Prečo som si to sám nemohol urobiť ešte ťažšie,“ povzdychol si mladý Brit, ktorý naozaj nežiaril veľkým optimizmom. Mäkké pneumatiky mu môžu pomôcť na štarte, inak však budú strategickou nevýhodou.

„Som sklamaný z toho, ako kvalifikácia dopadla. Na štarte budem mať malú výhodu, ktorú sa pokúsim zužitkovať na maximum, zvyšok pretekov však bude oveľa náročnejší. Stále som v pozícii, v ktorej môžem získať nejaké body,“ uzavrel Lando Norris.