logo F1online.skF1online.sk

Z oboch incidentov vyviazol Hamilton bez trestu (aktualizované)

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2021

Vyšetrovanie Lewisa Hamiltona za nespomalenie pod dvojitými žltými vlajkami v treťom tréningu na VC Saudskej Arábie netrvalo dlho. Britský pretekár bol komisármi omilostený, nakoľko dvojitá žltá vlajka sa v zobrazila v systéme maršalov „na menej ako jednu sekundu“ a aj to vraj „omylom“.

„Riaditeľ pretekov oznámil športovým komisárom, že varovanie dvojitou žltou vlajkou bolo na paneli číslo šesť aktivované omylom na menej než jednu sekundu,“ píše vo svojom stanovisku FIA.

„Palubné zábery z monopostu číslo 44 jasne ukazujú, že žiadne varovanie žltými vlajkami nebolo na volante pilota zobrazené. Na rozdiel od ostatných incidentov v tomto roku, nebolo jazdcovi mávané žltou vlajkou ani zobrazené žlté svetlo (jazdec sa nachádzal v danom maršalskom sektore v momente, keď bolo nakrátko aktivované), preto nedošlo k žiadnemu porušeniu pravidiel,“ píše FIA.

Podobne dopadlo aj vyšetrovanie incidentu s Nikitom Mazepinom, s ktorým v treťom tréningu takmer kolidoval. Ruský pretekár to musel strhnúť mimo trať, aby sa vyhol veľmi pomaly idúcemu Hamiltonovi. Ten dostal od komisárov napomenutie a jeho tím pokutu 25 tisíc eur. Z tohto tiež vidno, že komisári z incidentu obviňujú skôr Mercedes než Hamiltona, keďže svojho pilota neupovedomili o približujúcom sa monoposte súpera.

Súvisiace články

Diskusia