logo F1online.sk

Verstappen: Keby skúsenosti rozhodovali, už by sa to ukázalo

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2021

Pri porovnaní Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona sa najčastejšie skloňujú skúsenosti. Na ne sa Hamilton môže istotne spoľahnúť viac ako jeho súper, no ten si nemyslí, že by mu to v konečnom dôsledku pomohlo. Ak by skúsenosti skutočne rozhodovali, vraj by sme to už videli.

Lewis Hamilton už dobre vie, aké je to ocitnúť sa v tesnom súboji o majstrovský titul. V roku 2007 skončil druhý o bod za Räikkönenom, v nasledujúcom zas o jeden bodík vyhral. Šancu živil aj v sezónach 2010 a 2016, v ktorých napokon zvíťazili Sebastian Vettel a Nico Rosberg.

Naproti tomu Max Verstappen zažíva prvý boj o šampionát v kariére. Vo štvrtok však zdôraznil, že ho to nijako neznepokojuje. “Je prirodzené, že keď ste už v tejto fáze kariéry, tak ste lepšie pripravení než v prvej či druhej sezóne, keď Lewis bojoval o svoj prvý titul,” vypichol rozdiel medzi Hamiltonovým ročníkom 2007 a tým aktuálnym.

“Je to prirodzený progres a to je normálne. Ja sa tiež cítim byť oveľa lepšie pripravený a skúsenejší, ako keď som prvýkrát vstupoval do Formuly 1. A nie, nemyslím si, že by sa to staralo o veľký rozdiel, pretože v opačnom prípade by sa to už v priebehu sezóny ukázalo,” uviedol pilot Red Bullu.

Fernando Alonso nedávno v podcaste Beyond the Grid uviedol, že Michaela Schumachera vnímal vo svojich prvých sezónach ako učiteľa. Predsa len už v tom čase patril k najúspešnejším pilotom histórie F1. Je Hamilton akýmsi vzorom pre Verstappena?

“Bojovať proti Lewisovi je celkovo pre šport dobré. Bojuje mladík proti zabehnutému majstrovi sveta, viacnásobnému. To je veľmi vzrušujúce. Koniec-koncov je však jedno, či bojujem proti rovesníkovi alebo majstrovi sveta, obaja sú skvelí jazdci,” zamýšľa sa Verstappen. “Niektorí môžu mať viac šťastia v tom, že dlhšie sedia v dobrom aute, ale to im nič neuberá z toho, že sú dobrými jazdcami, no vždy sa snažíme jeden druhého poraziť. Zatiaľ to bola naozaj super sezóna.”

Christian Horner v nedávnom rozhovore vyzdvihol Verstappenovu schopnosť nič si nerobiť z tlaku, ktorý je spojený s takto napínavým ročníkom. Rodák z Hasseltu si vraj vždy len odjazdí to svoje, potom príde domov a namiesto toho, aby sa stresoval, sa uvoľní a hrá sa na konzole.

Verstappen je spokojný s tým, ako sezóna prebehla, no zdôraznil, že si nebude trhať vlasy, keď skončí druhý. “Mali sme skvelý rok. Zažili sme veľa pekných momentov a viac ma to bavilo. Vlani to bolo dosť nudné, pretože celý čas som bol tretí, nič sa nedialo. O takéto preteky nestojíte, avšak prídu, keď jeden tím až príliš dominuje. Z našej strane je preto ohromujúce, že sme to otočili, vylepšili naše auto a dostali sa do tohto boja, v ktorom sme až do konca.”

“Samozrejme, posledné dva preteky sa pokúsim užiť si. Nezáleží však na tom, kde skončíme. Ako tím sme mali naozaj, naozaj dobrú sezónu,” pousmial sa na záver.