logo F1online.sk

Môže sa sezóna F1 skončiť remízou? Čo rozhodne pri rovnosti počtu bodov?

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2021

Už len posledné dve veľké ceny nás delia od konca sezóny, ktorá je z bodového pohľadu veľmi vyrovnaná. Reálny je dokonca i taký scenár, že Max Verstappen a Lewis Hamilton budú mať po posledných pretekoch v Abú Zabí rovnaký počet bodov. Ako by sa rozhodlo v takom prípade?

Max Verstappen má momentálne o osem bodov viac ako Lewis Hamilton. V rámci posledných dvoch pretekov sa môžu dostať na rovnakú bodovú úroveň viacerými spôsobmi, z ktorých niektoré sú pravdepodobnejšie ako iné. Jeden taký by vyzeral nasledovne:

  • Lewis Hamilton vyhrá VC Saudskej Arábie a získa bod za najrýchlejšie kolo, Max Verstappen skončí tretí (HAM +11)
  • Lewis Hamilton skončí v Abú Zabí tretí, Max Verstappen si vezme druhé miesto (HAM -3)

V tomto prípade by obaja piloti skončili sezónu s 384,5 bodmi na konte. Čo by rozhodlo? Hoci mnohí by sme istotne radi videli napríklad rozstrel medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom na 20 kôl v monopostoch Haasu, v prípade rovnosti bodov by bol víťaz určený inak.

Presný postup opisujú Športové pravidlá F1 v článku 7.2. Píše sa v ňom, že v prípade bodovej zhody dvoch alebo viacerých pilotov či konštruktérov na vyššej priečke skončí

a) ten, kto má väčší počet víťazstiev
b) ak majú totožný počet víťazstiev, tak ten, kto má viac druhých miest
c) ak majú totožný počet víťazstiev a druhých miest, tak ten, kto má viac tretích miest — a tak ďalej, až kým sa nenájde víťaz

V ďalšom bode FIA uvádza zaujímavý dodatok pre síce veľmi nepravdepodobný, ale aspoň okrajovo možný prípad: Ak vyššie uvedená procedúra zlyhá, FIA určí víťaza podľa kritérií, ktoré uzná za vhodné.

Aby sme sa však vrátili k aktuálnemu ročníku a nášmu modelovému prípadu, v ktorom obaja piloti získajú 384,5 bodu. Keďže viac víťazstiev by mal Max Verstappen — deväť v porovnaní s Hamiltonovými ôsmimi —, Holanďan by sa premiérovo stal majstrom sveta.

Ľahko nahliadneme, že ak vylúčime prípadné diskvalifikácie, tak tento rok nemôže nastať zhoda v bodoch aj v počtoch víťazstiev. Aby sa tak totiž stalo, Hamilton by musel zostávajúce dve veľké ceny vyhrať, čo by z neho automaticky spravilo majstra s minimálne štvorbodovým náskokom.

Ku kritériu b) v článku 7.2 sa teda určite nedopracujeme. Ak by však túto sezónu rozhodlo čo i len kritérium a), šlo by o historicky nevídanú udalosť. V celej histórii F1 sa ešte nikdy nestalo, aby mali kandidáti na titul po sezóne rovnako veľa bodov.

Najmenším rozdielom vyhral v roku 1984 Niki Lauda (72b), ktorý nazbieral o 0,5 bodu viac ako Alain Prost (71,5b). Okrem toho sme zaznamenali aj viacero sezón, v ktorých rozhodol jediný bodík:

  • 1958: Mike Hawthorn (42) a Stirling Moss (41)
  • 1961: Phil Hill (34) a Wolfgang von Trips (33)
  • 1964: John Surtees (40) a Graham Hill (39)
  • 1976: James Hunt (69) a Niki Lauda (68)
  • 1981: Nelson Piquet (50) a Carlos Reutemann (49)
  • 1994: Michael Schumacher (92) a Damon Hill (91)
  • 2007: Kimi Räikkönen (110), Lewis Hamilton (109) a Fernando Alonso (109)
  • 2008: Lewis Hamilton (98) a Felipe Massa (97)

Sezóna 2021 už prekonala veľa rekordov, zapíše sa do histórie aj ako najtesnejšia?