logo F1online.skF1online.sk

Steiner nič neľutuje: Nemyslím, že sme urobili niečo nesprávne

Günther Steiner
© Facebook/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2021

Tím Haas s vysokou pravdepodobnosťou zakončí túto sezónu bez bodu na poslednom mieste celkového hodnotenia. Už pred začiatkom ročníka bola situácia v stajni zrejmá, v Banbury takmer neprežili rok 2020, a tak sa rozhodli zakončiť aktuálny cyklus pravidiel len s nevyhnutným minimom výdavkov. Podľa bossa stajne to bolo správne rozhodnutie.

Pôvod aktuálneho monopostu možno vystopovať ešte niekam do roku 2019. Ak k tomu prirátane naozaj minimalistické úpravy v porovnaní s minuloročným autom (ktoré bolo beztak málo konkurencieschopné), tak tohtoročné výsledky Haasu málokoho prekvapia. Pri ohliadnutí za sezónou však šéf tímu Günther Steiner nič neľutuje. Väčšinu rozhodnutí by vraj zopakoval aj na druhý pokus.

„Samozrejme, pozerať sa na niečo spätne je vždy krásne,“ povedal Steiner, ktorého cituje RaceFans. „Teraz by som možno urobil niečo inak, pretože viem, čo sa potom nakoniec stalo. V takom prípade ste teda schopný urobiť veci lepšie.“

„Vo všeobecnosti si však nemyslím, že sme urobili niečo nesprávne. Bola to ťažká sezóna a vedeli sme, že bude ťažká. Nezmenil by som však nič konkrétne, resp. neurobil žiadnu veľkú zmenu. Nejaké maličkosti by som urobil inak, keďže teraz pri spätnom pohľade viem, že by nám osožili, ale inak nie,“ dodal Steiner.

Už to bolo v tomto roku povedané snáď tisíckrát. Tím Haas svoj monopost nevyvíjal, vlastne len ten minuloročný upravil tak, aby vyhovoval súčasným technickým pravidlám. Najvýznamnejším upgradom bol nový motor Ferrari, ktorý síce bol lepší než v roku 2020, no stále mal určitú stratu na najlepších.

„Myslím, že zo začiatku roka bolo pre mňa ťažké pochopiť celý koncept ‚nebudeme vyvíjať a musíme pracovať s tým, čo máme‘,“ povedal pilot tímu Mick Schumacher. „V priebehu roka som to však chápal viac a viac. Rozumiem tohtoročnej filozofii, vďaka ktorej zo seba môžeme dostať úplné maximum. Vtedy sme urobili veľké kroky smerom dopredu.“

Všetky materiálne i ľudské zdroje Haasu sa tak sústredili na rok 2022. Nový monopost by tento tím mal vrátiť späť do boja v strede poľa, hoci aj sám Günther Steiner sa snaží krotiť očakávania a nebyť prehnane optimistický.

„Myslím, že v budúcom roku sa vrátime späť tam, kde sme boli v roku 2016,“ hovorí Steiner. „Skrátka opäť na ceste smerom nahor.“

Súvisiace články

Diskusia