logo F1online.sk

Ako z filmu: Pred 23 rokmi mu ukradli prilbu, teraz sa expilotovi F1 vrátila

Norberto Fontana
© Instagram/Norberto Fontana
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2021

Také niečo sa len tak nevidí. Keď pred 23 rokmi Norberto Fontana, pilot Sauberu vo Formule 1, prišiel o svoju prilbu, azda už ani neveril, že sa mu niekedy vráti, tobôž nie po viac ako dvoch desaťročiach. Cez víkend sa však nevídané stalo skutočnosťou, Fontana má ukradnutú prilbu späť.

Dnes už 46-ročný Argentínčan Norberto Fontana nemal veľmi dlhú formulovú kariéru. V roku 1996 pôsobil ako testovací jazdec Sauberu, aby v nasledujúcej sezóne odjazdil štyri veľké ceny. Hoci sa ešte snažil do kráľovnej motoršportu vrátiť, už sa mu to nikdy nepodarilo. O to väčšiu hodnotu mala preňho každá spomienka, vrátane prilby, ktorú používal počas testovacieho roku 1996.

O ňu prišiel vo svojom rodnom meste Arricefes, ktoré je vzdialené približne 180 kilometrov od Buenos Aires. Počas toho, ako Fontana v Európe rokoval s Tyrrellom o možnom angažmáne pre sezónu 1998, jeho dom vylúpili. Okrem iného mu odcudzili aj spomínanú prilbu.

Môžeme si len predstaviť, aké musel mať minulý piatok Fontana pocity, keď mu jeho známy, argentínsky pretekár Christian Bodrato Mionetto oznámil, že pred bankou na okraji Buenos Aires zbadal na motorke ženu, ktorá mala na hlave presne rovnakú prilbu, akú on používal v roku 1996 na testoch v Mugelle a Estoril. Mala na nej dokonca i Fontanovo meno.

O 23 rokov neskôr v 180 kilometrov vzdialenom Buenos Aires…

Keď Fontana zbadal fotografiu, okamžite vedel, že prilba je jeho. Mionettovi sa podarilo vypátrať ženu, ktorá trvala na tom, že s krádežou nemala nič spoločné, a presvedčil ju, aby mu prilbu dala, samozrejme nie zadarmo.

A tak sa prilba po takmer 24 rokoch vrátila k svojmu majiteľovi. “Neuveriteľné, čo sa mi dnes prihodilo. Vedel som, že sa mi jedného dňa vráti a stalo sa to po 23 rokoch. Vedel som, že sa mi tú prilbu podarí nájsť, pretože keď ľudia zbadajú tieto farby, vedia, že patria mne.”

Prekvapením je, že prilba bola v takmer perfektnom stave, chýbala v nej len vysielačka. “Je to skvelá prilba, ktorá pre mňa veľa znamená. Ďakujem ti, Crack.”