logo F1online.skF1online.sk

Binotto vidí v Leclercovi šampióna Ferrari, Sainz najlepšieho kvalifikanta

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2021

Ferrari čaká na konštruktérsky titul od roku 2008, na jazdecký ešte o jeden dlhšie. Mattia Binotto je však presvedčený, že toto čakanie sa čoskoro skončí. Taliansku stajňu má dostať späť na vrchol Charles Leclerc.

Po sezóne 2020 sa Ferrari krok po kroku vracia tam, kam patrí. Tento rok je to posun zo šiesteho na tretie miesto v konštruktéroch, no o rok chcú už atakovať najvyššie pozície. Po predstavení novej hybridnej časti motora všetko nasvedčuje tomu, že to tentoraz v Maranelle myslia smrteľne vážne.

Všetko bude závisieť od rýchlosti nového auta, jazdecké zloženie je podľa Mattiu Binotta dokonalé. V rozhovore pre magazín GP Racing uviedol, že Charles Leclerc prevezme po Kimim Räikkönenovi štafetu majstrov sveta Ferrari.

“Dlhodobo sme doňho investovali, pretože sme celkom presvedčení, že z neho bude ďalší majster sveta,” nechal sa počuť Mattia Binotto, ktorý má na svoje slová dobré dôvody. “V prvom rade ho poznáme už od začiatku jeho kariéry. Bavíme sa o veľmi talentovanom jazdcovi, to je našou prioritou.”

“Je veľmi rýchly a neplatí to len o jednom kole. V pretekoch má výnimočnú schopnosť brániť sa a útočiť bez toho, aby stratil rýchlosť. Vždy mi zíde na um Monza 2019 a jeho obranná jazda proti Hamiltonovi, alebo pred Maxom v Silverstone,” spomína šéf Maranella. “Charles tiež veľmi dobre zvláda tlak, dokáže vyhrávať vďaka jeho víťaznej mentalite, ktorú potrebujete mať, keď ste vo vedení a všetko manažujete. Je to fantastický talent.”

Mattia Binotto vo Ferrari pracuje nepretržite už od roku 1995, kedy sa k tímu pripojil ako motorový inžinier. Odvtedy mal tú česť spoznať sa s mnohými špičkovými pilotmi Formuly 1. Keď teraz pracuje s Charlesom Leclercom, pripomína mu to jeho skúsenosti s inými majstrami sveta.

I v tom, ako sa neustále zlepšuje. “Je až neuveriteľné, ako pracuje s pneumatikami teraz v porovnaní s tým, keď začínal. Výrazne rozvinul svoj cit pre auto a gumy. Toto oddeľuje talentovaných jazdcov od tých dobrých. Ak ste talentovaní, tak dokážete z auta dostať všetko a poskladať to do fantastického kola. Toto platilo o Michaelovi (Schumacherovi) a Fernandovi (Alonsovi).

Veľkej poklony sa Leclerc dočkal aj od jeho súčasného kolegu Carlosa Sainza, ktorý ho označil za jedného z top pilotov, keď sa v sobotu začne rozhodovať o pole position. “Myslím, že Charles je v kvalifikáciách najlepší. Je jedným z tých najlepších, ak nie vôbec najlepší v dnešnej Formule 1. Uvedomujem si to až teraz, keď vidím, ako sa prejavuje na tom najvyššom leveli. Nehovorím len o jeho rýchlosti, ale aj o jeho pracovnej etike.”

“Je dobrý v tom, ako pracuje s tímom. A úprimne, je veľmi silný, čo z neho robí aj silného pilota. Túto výzvu si užívam a viem, že pravdepodobne nikto nie je talentovanejší ako Charles Leclerc v kole na suchej trati, keď sedí vo Ferrari,” uviedol španielsky pretekár.

Charles Leclerc je nielen vďaka jazdeckému kumštu, ale tiež charizme veľkým miláčikom talianskych fanúšikov. “Ak sa na to pozeráme aj z diváckeho pohľadu, Charles duchom určite pripomína Gillesa Villeneuvea. Toto bude platiť ešte viac, keď začne vyhrávať šampionáty,” avizuje Binotto.

Súvisiace články

Diskusia