logo F1online.sk

Hamilton priznal, že má z COVID-u stále strach: Prístup niektorých je zvláštny

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2021

Jeden z faktorov, na ktorý sa často zabúda. Mohol by v záverečných dvoch podujatiach prehovoriť do boja o titul aj COVID? V minulom roku sme mali pozitívne testovaných hneď niekoľko pilotov, jediným „pozitívnym“ v tomto roku bol Kimi Räikkönen. Maximálnu opatrnosť hlási aj Lewis Hamilton, ktorý už s ochorením má osobné a veľmi negatívne skúsenosti.

„Tohtoročný boj o titul je svojim spôsobom jedinečný. Najväčší tlak má na svedomí globálna pandémia. Izolácia a neistota pri rozhovoroch s ľuďmi prinášajú veľký rozdiel oproti minulým rokom,“ prehlásil Hamilton, ktorého cituje Auto Motor und Sport.

„Minulá sezóna bola kompaktnejšia. Ťažké obdobie trvalo šesť mesiacov, teraz je to takmer celý rok. Pravidlá sa v niektorých oblastiach uvoľnili. Nedáte si pozor a ľahko sa dostanete do problémov. Musíte to mať na pamäti. Môj prístup k spoločenskému kontaktu je teraz celkom odlišný než v minulosti,“ povedal sedemnásobný šampión.

Ten pritom sám vie, o čom hovorí, keďže COVID zažil na vlastnej koži. Koncom minulej sezóny kvôli pozitívnemu testu vynechal Veľkú cenu Sachíru a priebeh ochorenia nebol bezproblémový. Dôsledky pociťoval aj v priebehu tohto ročníka.

„Prvá polovica sezóny bola jedna z najťažších, aké som kedy zažil. Môžem o tom pohovoriť viac niekedy v budúcnosti. Teraz sa už konečne cítim lepšie. Musel som sa tým skutočne prebojovať. Sústredil som sa na uzdravenie a na tréning, používam rôzne dýchacie techniky a takmer každý deň behám. Vďaka intenzívnejšiemu tréningu som nemal problém ani v horúcich pretekoch po skončení letnej prestávky. Som za to vďačný a cítim, že som sa toho konečne zbavil,“ povedal Hamilton.  

Spolu s očkovaním sa reštrikcie na mnohých miestach uvoľnili, čo prirodzene viedlo k zmenšenej ostražitosti. Aj vo svete športu sa našli takí, ktorí na COVID zabudli veľmi rýchlo, akoby prestal existovať, čo Hamilton príliš nechápe.

„Vďaka minuloročným skúsenostiam je to teraz o trochu jednoduchšie, no žijete v neustálom strachu. Pre ľudí okolo mňa nie je koniec sveta, keď musia vynechať nejaký deň v práci, avšak pre nás pilotov to môže byť kritické. Vynechať jeden alebo dva víkendy znamená koniec,“ hovorí Lewis.

„Vidím niektorých ďalších športovcov, ktorí k tomu pristupujú superuvoľnene a akoby ich ani netrápilo, že to môžu dostať. To je podľa mňa trochu zvláštne,“ dodal Hamilton.