logo F1online.sk

Hamilton o Verstappenovi: Musíte byť pripravený vyhnúť sa kolízii za každú cenu

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2021

Boj o titul majstra sveta vrcholí. Max Verstappen alebo Lewis Hamilton? Tohtoročné boje sa však neodohrávajú len na okruhoch, ale aj v zákulisí. Asi nie je náhoda, že práve v tomto období poskytol pilot Mercedesu pre médiá veľký rozhovor, v ktorom sa rozpovedal na viaceré témy. Neobišiel samozrejme ani svojho rivala.

Britský šampión sa jasne vyslovil, že svoj ôsmy titul chce vyhrať čo najčistejším spôsobom. V rozhovore pre vybrané médiá, vrátane portálu Autosport povedal, že udržať vzájomný súboj čo najčistejší patrí k jeho najväčším prioritám.

„Môj otec ma tak vychoval. Vždy hovorieval, že hovoriť za mňa majú výkony na trati,“ povedal Hamilton.

„Ako dieťa som bol šikanovaný, ako v škole, tak na trati. Chceli sme ich poraziť tým správnym spôsobom, nie poruchami či kolíziami. Tak nikto nemôže poprieť, že ste lepší. Ak kolidujete, tak ľudia povedia: ‚Ach áno, ale stalo sa toto a tamto, takáto bola jeho taktika.‘ Chcem byť tým najčistejším jazdcom, vďaka rýchlosti, tvrdej práci a odhodlaniu. Na konci dňa tak nikto nebude môcť poprieť to, čo som dosiahol,“ povedal Hamilton.

Ten v tejto sezóne našiel v Maxovi Verstappenovi zdatného protivníka. Tohtoročný boj o titul je veľmi tvrdý a sprevádzajú ho kontroverzie. Kolízie v Silverstone a na Monze sú toho dôkazom. Na otázku, ako pristúpiť k súboju s jazdcom ako Max, ktorý má široké lakte, Hamilton odpovedal: „Musíte byť veľmi, veľmi opatrný. Opatrnejší než kedykoľvek predtým.“

„Musíte vedieť, čo sa stane, radšej než nechať niekoho na pochybách a tým mu poskytnúť výhodu. Musíte byť pripravený vyhnúť sa kolízii za každú cenu, aj keby to znamenalo vyjsť mimo trať, pretože na konci dňa chcete preteky hlavne dokončiť,“ prehlásil Hamilton.

„Ak ste tvrdohlavý a chcete sa držať zubami-nechtami, tak príde havária. O toto som sa snažil. Chcel som sa vyhnúť kolízii. Myslím, že väčšinou sa mi to celkom slušne darilo. Samozrejme, nedá sa to urobiť zakaždým perfektne, ale jazdci prejavujú rešpekt i agresivitu odlišným spôsobom.“

„Pretekal som proti mnohým pilotom a každý z nich bol odlišný v tom, ako sa správal. Je to zaujímavé. Teraz som starší, pozerám sa hlbšie na ich charakter a trochu aj na ich pozadie alebo výchovu. Naša výchova je dôvodom, prečo sa správame tak, ako sa správame. Snažím sa im teda porozumieť, aby som dokázal lepšie oceniť charakter, proti ktorému stojím,“ dodal Hamilton.