logo F1online.sk

Ralf Schumacher: Za normálnych okolností Verstappen nemá šancu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 11. 2021

Max Verstappen je stále na čele šampionátu a len on môže aspoň teoreticky oslavovať majstrovský titul už v Saudskej Arábii, avšak to nemusí stačiť. A podľa Ralfa Schumachera to ani nebude dosť za predpokladu, že sa v zostávajúcich pretekoch nestane niečo nečakané.

Pilot Red Bull má dnes osembodový náskok. Po tom, čo Mercedes predviedol v Brazílii a Katare sa zdá byť nedostatočný. Lewisovi Hamiltonovi totižto k titulu stačia dve víťazstvá, ktoré s Mercedesom W12, navyše vybaveným “ohnivým motorom”, určite môže získať.

“Mercedes má momentálne stabilnejší balík,” hodnotí Ralf Schumacher, ktorý cez víkend plnil úlohy experta nemeckej Sky. “Max dáva do toho všetko a ukazuje nám, aký je dobrý, ale za normálnych okolností nebude mať žiadnu šancu.”

Ak sú Schumacherove predpoklady správne, už čoskoro budeme môcť začať špekulovať nad tým, čomu môže Verstappen pripísať tohtoročný nezdar, prípadne čo by mu v zostávajúcich dvoch veľkých cenách mohlo pomôcť. “Možno sa dočká toho šťastia, ktoré ho doteraz obchádzalo. Keby mal toto šťastie na začiatku sezóny, už teraz mohol byť majstrom sveta.” Len si spomeňme na defekt v Baku…

Titul Verstappenovi praje. “Bolo by to niečo nové a podľa môjho názoru si ho naozaj zaslúži. Max ohromne vyrástol. Počas jeho prvých rokov chcel toho až príliš veľa, s autom príliš tlačil a občas bol dosť agresívny. Teraz vidíme úplne iného Maxa Verstappena. Takého, ktorý ma ako analytika nesmierne baví. V tomto ohľade by som bol rád, ak by získal titul.”

Aby si k nemu pomohol Mercedes, podľa Red Bullu prišiel so šikovným riešením zadného krídla, ktoré vďaka flexibilite dokáže zväčšiť štrbinu medzi jednotlivými časťami. Podľa správ z padoku by tímy ešte pred Saudskou Arábiou mohli dostať technickú direktívu, podľa ktorej prebehnú nové testy — tie v Katare mali len informatívny charakter. Mercedes by tým pádom definitívne mal prísť o gigantickú výhodu na rovinkách, aspoň v to verí Red Bull.

Schumacher si však nemyslí, že by to strieborné šípy zastavilo. “V Katare sme opäť raz videli, že Mercedes má rýchlosť, nepotrebujú podvádzať. Nepredpokladám teda, že by ich tím zámerne porušoval pravidlá.” Na margo diskvalifikácie pre Lewisa Hamiltona doplnil: “Ak sa pohybujete na hrane, tak sa vždy môže niečo pokaziť, čo vás uvrhne do šedej zóny.”

Súvisiace články