logo F1online.sk

Norris doplatil na defekt: Prišlo to bez varovania

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 11. 2021

Lando Norris odjazdil v Katare výborné preteky, za ktoré bol odmenený len dvomi bodmi. Aj on doplatil na defekt ľavej prednej pneumatiky, po ktorom musel v závere absolvovať neplánovanú zastávku v boxoch.

Jeho tvrdé pneumatiky pritom mali za sebou menej než mäkká zmes, na ktorej odjazdil prvý stint. Tím na dátach nedostal žiadne varovanie, že sa deje niečo zlé. V poslednom sektore pneumatika jednoducho ´odišla´ a Norris mal šťastie, že sa tak stalo tesne pred nájazdom do boxov.

„Mal som defekt, rovnako ako viacero ďalších pilotov. Prišlo to bez varovania. Bolo to nebezpečné a takéto veci by sa nemali stávať. Na tvrdých pneumatikách som nejazdil dlhý stint, bolo to niečo cez 20 kôl. Neočakávali by ste, že by zvlášť tvrdá zmes zrazu jednoducho buchla. Všade sa snažíme dávať pozor na pneumatiky kvôli opotrebeniu, ale nepredpokladáme, že zrazu jednoducho kompletne odídu,“ kritizoval Lando Norris pneumatiky a neodpustil si poznámku na adresu Pirelli.

„Mali by urobiť lepšie pneumatiky. Pre pilotov je to nebezpečné. Ak by sme boli po náhlom defekte v blízkosti bariéry, bolo by to ešte nebezpečnejšie. Vždy riskujeme, keď vyjdeme na trať, no čo máme robiť, ak jednoducho nemôžeme udržať auto na trati kvôli pneumatikám? Toto sa skrátka nesmie stávať.“

Lando až do defektu jazdil výborné preteky, a dlho sa držal na štvrtej priečke. V druhom stinte nakrátko začal stíhať aj tretieho Fernanda Alonsa. Namiesto bitky o pódium musel v závere ratovať aspoň deviate miesto, keď predbehol Gaslyho i Vettela.

„Zaslúžili sme si oveľa viac. Bez defektu som mohol skončiť štvrtý. Prišli sme o tento výsledok, no nie našou chybou,“ zastal si britský pilot svoj tím. Jednozastávkovú stratégiu, ktorú McLaren plánoval, absolvovali všetci piloti z TOP10 s výnimkou Hamiltona, Verstappena a Péreza. V prípade Norrisa teda išlo skôr o náhle zlyhanie pneumatiky než chybu tímu, ktorý by svojho jazdca ponechal na trati príliš dlho na opotrebenej zmesi.

„Auto bolo veľmi dobré. Mali sme dobrú rýchlosť oproti všetkým, ktorí boli za nami. Len Fernando bol o niečo rýchlejší. Neviem, či sme sa mohli pobiť o pódium, ale štvrté či prinajhoršom piate miesto sme mali v rukách. A to by bol pre nás skvelý výsledok. Nemohli sme však nič robiť. Deviate miesto na konci naozaj nechutí dobre,“ povzdychol si Lando Norris.

Ani v tíme neboli nadšení z náhlych defektov pneumatík v Katare. „Lando vďaka konkurencieschopnému autu a dobrej stratégii smeroval za zaslúženým štvrtým miestom. Defekt ho vyradil z hry. V tej chvíli mali jeho tvrdé pneumatiky za sebou menej kôl než mäkké, na ktorých štartoval. Bolo to veľmi neočakávané,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.