logo F1online.sk

Pohoda v kokpite. Po tých trestoch sme to mali ľahšie, hodnotí Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 11. 2021

Po akciou nabitom víkende v Brazílii sa Lewis Hamilton musel na čele Veľkej ceny Kataru azda až nudiť. Tentoraz pre zmenu zažil pokojné preteky, v ktorých sa hravo doviezol až k svojmu 102. víťazstvu. Nikomu nedal žiadnu šancu ani len pomyslieť, že by mu vzal víťazný pohár.

Po zisku pole position a trestoch pre Valtteriho Bottasa a Maxa Verstappena sme mali v prvých dvoch radoch Lewisa Hamiltona, Pierra Gaslyho, Fernanda Alonsa a Landa Norrisa. Všetko mená, ktoré pre Lewisa Hamiltona už v šampionáte nepredstavujú žiadnu hrozbu. Nuž a to isté platí aj o ich pretekovej rýchlosti.

Hamilton mohol mať obavy len zo štartu, keďže všetci traja menovaní obuli mäkkú zmes, zatiaľ čo Mercedes siahol po stredne tvrdej. Nuž a v padoku sa hovorí, že mäkšia zmes dokáže pilotovi pomôcť o približne štyri metre vďaka tomu, že na štarte je bližšie k svojim optimálnym teplotám.

“Na softoch sa dá trochu získať, ale nemal som pocit, že by som bol v nejakom veľkom ohrození,” zosumarizoval štart Lewis Hamilton. “Hneď po štarte sa mi podarilo pokryť si svoju pozíciu a potom som len sklonil hlavu a sústredil som sa na to, aby som si vybudoval náskok.”

Ten sa začal okamžite zväčšovať, Fernando Alonso skrátka nemal monopost na to, aby Hamiltonovi vzdoroval. “V šiestej zákrute som zbadal, že Max je už na štvrtom mieste. Vedel som teda, že je už pred mojím kolegom, no netušil som, že Valtteri mal taký zlý štart.” Hamilton sa o pozíciu svojho kolegu zaujímal vo vysielačke. Asi ho veľmi nepotešilo, keď mu inžinier povedal, že je jedenásty.

“Potom som sa len koncentroval na to, aby som tímu získal čo najviac bodov. Cítil som sa byť silný. Myslím, že mali celkom slušnú rýchlosť, ale darilo sa mi manažovať svoje tempo, nebol to žiaden problém,” skonštatoval Hamilton na margo “diaľkového” súboja s Verstappenom.

V priebehu dvoch nedieľ sa Hamiltonovi podarilo zmenšiť stratu v šampionáte z 21 bodov na osem. “Je to skrátka úžasné. Tieto posledné tri týždne boli náročné pre všetkých. Jednotlivé preteky sú si dosť vzdialené. Tím odviedol úžasnú robotu, najmä v posledných dvoch veľkých cenách.”

“Dnešné preteky boli oveľa ľahšie aj vďaka trestom, ktoré dostali chlapci za to, že včera spravili chyby. Po tom to bolo oveľa priamočiarejšie. Len som manažoval odstup na čele a držal auto v bezpečí,” vysvetlil.

To sa Valtterimu Bottasovi a niekoľkým ďalším pilotom celkom nepodarilo. V 33. kole totižto jeho kolega dostal defekt ľavej prednej pneumatiky, keď prešiel po obrubníkoch. Po ňom mali problémy aj Norris, Russell a Latifi.

Zato Hamilton sa ničoho neobával. “Nie, dobre som to manažoval, nejazdil som po žiadnych obrubníkoch, takže mi to nerobilo starosti. Predpokladal som, že to boli tí, ktorí prechádzali cez obrubníky, ale ja som sa k nim ani len nepriblížil, nebol to problém.”

Čo Mercedes chystá teraz? Bude sa oslavovať úspešná preteková trojička? “Cítime sa skvele, ale nemáme kedy oslavovať, nemáme kedy oddychovať, len skloníme hlavu a pokračujeme v stíhacej jazde.”