logo F1online.sk

Wolff varuje: V Saudskej Arábii nasadíme náš ohnivý motor

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 11. 2021

Mercedes aj v Katare jasne rozdrvil konkurenciu. Max Verstappen nemal žiaden nárok a pri pohľade na rýchlosť Lewisa Hamiltona sa môžeme domnievať, že by ho nemal ani bez kvalifikačnej penalizácie. Koniec sezóny tým pádom patrí Mercedesu a aj mu patriť bude, Toto Wolff avizuje, že jeho inžinieri prinesú do Džiddy brazílsku beštiu.

Mercedes má za sebou celkom dobrý víkend, ľutovať môže len defekt Valtteriho Bottasa, ktorý ho pripravil o možnosť získať dvojité pódium. “Je to vtipné, pretože mám také zmiešané pocity. Obe šampionáty sú nesmierne dôležité,” uvedomuje si Toto Wolff narážajúc na fakt, že Red Bullu sa podarilo zmenšiť stratu na päť bodov.

Aspoň v jazdeckom šampionáte to vyzerá dobre, nevyšiel len súboj o extra bod. “S Lewisom to dopadlo skvele. No dobre, ten bod je trochu otravný, ale je super, že vyhral preteky. A dobrou správou je, že máme rýchle auto. Vpredu to kontroloval, a je to aj dobrý indikátor toho, čo nás čaká v Saudskej Arábii a Abú Zabí.”

Tam by mohol byť Mercedes ešte silnejší, Wolff totižto avizuje nasadenie rakety z Brazílie. O tomto špeciálnom motore Lewisa Hamiltona sa intenzívne špekuluje už celý týždeň. Všetci dumajú nad tým, kde zrazu nabral toľko výkonu. Hovorí sa, že konštrukčne ide o rovnaký spaľovací motor ako tie predchádzajúce — inak by ho Mercedes nemohol nasadiť —, no beží v agresívnejšom motorovom režime, ktorý na druhej strane prispieva aj k jeho vyššiemu opotrebeniu. A tak, aby si Mercedes z neho ušetril čo najviac výkonu na rozhodujúce dve podujatia sezóny, sme ho v Katare nevideli.

“Trať v Saudskej Arábii by nám mala vyhovovať, ale tento rok vieme, že keď už očakávate, že trať bude dobrá, tak sa to môže otočiť aj presne naopak,” uvažuje Wolff, ktorého nasledujúca myšlienka rozveselila: “Je na nej dlhá rovinka. V Saudskej Arábii vytiahneme náš ohnivý motor, ktorý sme tu nenasadili, a snáď bude tam vpredu aj Valtteri. Potrebujeme ho. V každom prípade však platí, že ak všetci dokončia preteky, tak sa rozhodne až v Abú Zabí.”

Je fér povedať, že balík Mercedesu je teraz na tom najlepšie za celú sezónu? “To rozhodne. Máme rýchle auto na rovinkách, dobré v zákrutách, degradácia je v pohode a dokonca aj v pretekoch na Blízkom východe. Čakajú nás ešte dva.”

V nich zrejme bude mať navrch Wolffov tím, no Formula 1 je Formula 1 a môže sa v nej stať čokoľvek. Odchádzal by Mercedes hrdý na to, čo tento rok dosiahol a ako tvrdo bojoval, ak by predsa len prehral? Odchádzal by s vedomím, že spravil maximum pre zisk titulu?

“Akurát sme sa o tom bavili, že keby ste nám povedali, že sa to bude ťahať až do Saudskej Arábie alebo Abú Zabí, tak by sme to vzali,” zareagoval Wolff. “Začali sme trochu horšie, skrátka sme neboli dosť dobrí, pravidlá sa nezmenili v náš prospech, no musíme to vziať chlapsky. A preto ktokoľvek, kto vyhrá tento šampionát, si to zaslúži. Možno kvôli tomu deň alebo dva nebudem môcť spať, ale znesieme to. Nie je to koniec sveta. V ďalšej sezóne by sme sa vrátili silnejší.”