logo F1online.sk

Alonso čakal 2675 dní: Premýšľal som, či sa ešte dostanem na pódium

Fernando Alonso
© Facebook/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2021

Veľká cena Maďarska 2014 a Veľká cena Kataru 2021. Čakanie Fernanda Alonsa na ďalšie pódium vo Formule 1 trvalo presne 2675 dní, čo je nový rekord. Z dvojnásobného šampióna bola cítiť úľava. Nevyťažil pritom z nepredvídateľných okolností, ako mnohí pred ním, ktorí sa „na bedňu“ dostali s priemerným autom.

Alonso a Alpine urobili v Katare všetko správne. Risk s jednou zastávkou vyšiel, Fernando dobre odštartoval a dokonalo odkontroloval všetkých 57 kôl. Odmenou mu bolo sladké šampanské a trofej za tretie miesto.

„Bolo to skvelé a bola to zábava. Myslím, že súboj v druhej zákrute s Gaslym bol veľmi dôležitý, aby som mal čisté preteky a čistý vzduch. Následne to bolo až do konca o manažovaní pneumatík,“ povedal po pretekoch Alonso, ktorý tiež dostal otázku, či toto tretie miesto je preňho ako víťazstvo.

„Ani neviem, víťazstvo je víťazstvo. Nemôžete dnešok hodnotiť až príliš vysoko, ale neviem posúdiť, je to taký pocit, keď si poviete: ‚Konečne!‘. Niekoľkokrát sme boli veľmi blízko a premýšľal som, či sa ešte v kariére dostanem aspoň raz na pódium alebo nie. Nikdy neviete, čo sa stane budúci rok, takže som šťastný, že sa nám to podarilo. Uvidíme, či dokážeme udržať toto momentum do budúceho roka,“ povedal Alonso.

Ten si mohol nedeľné šampanské vychutnať v spoločnosti dvoch borcov z čela šampionátu. Nebolo to tak, že by Fernando a Alpine „len“ vyťažili z nepredvídateľných okolností. Mali dobrú rýchlosť, dobrú stratégiu a aj trochu šťastia, ale zas nie príliš.

„Som šťastný, že s nimi môžem zdieľať pódium, pretože s absolútnym rešpektom voči ostatným jazdcom, bolo tu zopár pódií v posledných dvoch alebo troch rokoch, kedy sa v pretekoch udialo niečo veľké a skončili na bedni. Cítim však, že dnes sme si to naozaj zaslúžili,“ uzavrel rodák z Ovieda.