logo F1online.sk

Verstappen: Bol som namotivovaný posunúť sa dopredu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 11. 2021

Len pár minút pred štartom Veľkej ceny Kataru sme sa dozvedeli, že Max Verstappen nebude štartovať z druhého, ale až zo siedmeho miesta. To mohla byť obrovská rana pre jeho šampionátové nádeje, no nakoniec to Holanďan zvládol. Aj vďaka extra motivácii sa razom vyšvihol späť na pódium za úradujúceho šampióna.

Lewis Hamilton mal dnes odštartovať z pole position a túto skutočnosť nemalo čo zmeniť. Zmeniť sa však mohlo poradie pilotov za ním, a veruže sa aj zmenilo. Po porušení pravidiel o žltých vlajkách Verstappen klesol na siedme a Bottas na šieste miesto.

Max Verstappen si vraj nerobil žiadne nádeje, že by ho komisári omilostili. “Neprekvapilo ma to, už včera v noci som vedel, že od nich nedostanem žiaden darček. Takže to bolo OK,” uviedol po pretekoch.

“Ale keď som už vedel, že budem štartovať siedmy, bol som namotivovaný posunúť sa dopredu. Presne to sme aj spravili. Mali sme dobré úvodné kolo a po piatich sme už boli na druhej priečke,” rekapituluje večer v Katare ešte stále líder priebežného poradia.

Keďže Hamilton mal celý víkend rýchlostne navrch, Verstappenovi následne zostala jediná úloha: Vybojovať extra majstrovský bod, ktorý mal tento víkend cenu dvoch; bili sa oň totižto on a Lewis Hamilton. V závislosti od toho, kto by ho získal, mohol byť Verstappenov náskok buď šesť- alebo osembodový.

“Celé preteky som sa snažil udržať ten rozostup malý, aby nezískali zastávku v boxoch zadarmo. A na konci som zajazdil najrýchlejšie kolo, takže s tým som bol určite spokojný,” pousmial sa Verstappen, ktorý v cieli stratil priepastných 25 sekúnd. “Mal som extra zastávku v boxoch, takže konečný rozostup bol väčší ako počas celých pretekov. Inak to bolo stále na úrovni sedem-osem sekúnd. To nie je také zlé.”

Veru nie je, keďže Holanďan by zrejme neskončil vyššie, ani keby po kvalifikácii nedostal trest. “Boli sme príliš pomalí. Po kvalifikácii sme vedeli, že v pretekoch to bude náročné,” okomentoval rýchlostnú stratu na Mercedes. “Snažili sme sa zostať koncentrovaní. Zostávajú nám dve veľké ceny a môže sa v nich stať čokoľvek, čo sme videli aj v kvalifikácii. Všetko je možné.”

Najbližší víkend budeme mať voľno. Šéfovia tímov teda majú voľné pole pôsobnosti rozbehnúť ďalšie kolo psychologických hier a pokúsiť sa slovne zasiahnuť či zastrašiť súpera. Nerozptyľuje to Verstappena? “Pretekanie nie je komplikované, máte plyn, brzdu a volant,” zareagoval. “Okolo toho je veľká šou, ale my piloti vieme, čo máme robiť. To všetko okolo nie je pre mňa relevantné. Koncentrujem sa len na svoju prácu.”