logo F1online.sk

Horner sa teší predčasne, Hamilton nenasadil brazílsku raketu

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu, zadné krídlo, červené svetlo
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 11. 2021

Christiana Hornera v sobotu veľmi potešilo, keď zistil, že maximálka Lewisa Hamiltona sa podobá rýchlosti Red Bullu. Táto radosť však mohla byť predčasná; Toto Wolff potvrdil, že Lewis Hamilton bude tento víkend pretekať so staršou pohonnou jednotkou. Tú druhú, v padoku prezývanú aj raketa, si šetrí na zvyšok roka.

V Katare nie je výkon pohonnej jednotky taký dôležitý ako bude v Saudskej Arábii a Abú Zabí, a preto je logické, ak sa Mercedes rozhodol siahnuť po staršom spaľovacom motore. Ak sú totižto správy talianskych médií pravdivé a Mercedes vďaka nasadeniu agresívnejších režimov a motorových máp pripravil “supermotor”, tak má vydržať len okolo 2500 kilometrov, čo akurát vystačí na tri veľké ceny.

“Nie, teraz používa ten druhý, ktorý máme k dispozícii,” ozrejmil motorovú situáciu Toto Wolff. Výhoda Mercedesu v Katare tým pádom nie je motorová, no i napriek tomu Lewis Hamilton dokázal Verstappenovi nadeliť 0,455 sekundy.

Mohlo to byť spôsobené údajne flexibilným zadným krídlom? Podľa Red Bullu už nie, pretože po kvalifikácii FIA začala testovať zadné krídla tímov aj na flexibilitu spodnej klapky. Avšak je dôležité poznamenať, že na základe týchto testov zatiaľ nie je možné nikoho diskvalifikovať.

“Myslím, že skúšajú nové záťažové testy, aj na budúci rok, aby boli veci pevnejšie a kontrolovali aj to, ako sa ohýba zadné krídlo. Toto však nie je v pravidlách, neexistuje žiadna technická direktíva, je to viac-menej taký experiment,” vysvetlil Wolff. “Ale bude zaujímavé vidieť výsledky, pretože ja si myslím, že stojíme na správnej strane pravidiel. Ale to predbieham, neviem, aké sú výsledky a ani kedy to chcú testovať. Musíme to zistiť od chlapcov v garáži.”

Mercedes sa teda v Katare nemusí obávať žiadnej diskvalifikácie. A mal by sa? Christian Horner v sobotu poukázal na odtlačok spodného elementu zadného krídla, ktorý mal dokazovať, že je skutočne flexibilný.

Wolff na to zakontroval otázkou: “Kto tie obrázky rozšíril v padoku? To je šokujúce!” utrúsil. “Môžete mi ukázať, čo na tých fotkách vidíte? Ja na nich nevidím nič okrem toho, že je tam pár vecí doškriabaných. Neviem, kde nabrali túto fotku a čo vlastne ukazuje. Je to prízrak.”

Takže bola radosť Christiana Hornera, ktorý vyhlásil, že vďaka novým testom sú zrazu maximálky Mercedesu a Red Bullu rovnaké, predčasná? “A ukázali vám nejaké dáta alebo fotky nášho výkonu na rovinkách?” doberá si Red Bull Wolff.

Následne sa pustil do vysvetľovania: “Táto trať je menej náročná na výkon. Avšak myslím si, že aj oni odviedli dobrú robotu, s ich veľkým krídlom mali rovnakú rýchlosť na rovinkách ako my. Som rád, že sú radi. Poďme do Saudskej Arábie a možno budeme zas počúvať všakovaké komentáre. Oni otvárajú toľko vecí, že to ani nestíham sledovať. Rozhodol som sa, pre mňa aj pre tím, že skrátka nemôžeme… Nestíhame komentovať všetky špekulácie, s ktorými prichádza druhá strana.”