logo F1online.sk

V nedeľu neočakávam zázraky, hovorí Verstappen

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2021

Red Bullu sa po brazílskej prehre nedarí dostať šampionát späť pod kontrolu. Max Verstappen síce stále môže kalkulovať so štrnásťbodovým náskokom, no po sobote sa to v Katare nevyvíja príliš optimisticky. Strata Verstappena na Lewisa Hamiltona bola príliš veľká a Sergio Pérez sa ani nedostal do Q3.

Vzhľadom na vývoj v jazdeckom i konštruktérskom šampionáte to nie je príliš sľubná prvá polovica víkendu. Všetky body sú však stále v hre.

„Myslím, že nám tu trochu chýba tempo, je to pre nás náročnejšie. Mohli ste to jasne vidieť v kvalifikácii, keď sa Checo nedostal ani do Q3. Ukazuje to, že sa trápime viac než obvykle,“ povedal po sobote Verstappen.

„Napriek tomu, stále je to druhé miesto a stále je všetko otvorené. Prial by som si však, aby sme na tom boli lepšie a mohli bojovať ešte vyššie,“ dodal Max.

Jeho strata na Lewisa Hamiltona bola v sobotnej kvalifikácii dosť výrazná. Rozdiel 455 tisícin sekundy je vlastne najvyšší, aký Red Bull v tejto sezóne v kvalifikačnom porovnaní zaznamenal. Prispela k tomu však nielen vynikajúca forma Mercedesu, ale zrejme aj slabšia rýchlosť ich hlavného konkurenta.

„Bolo to z mojej strany pomerne slušné kolo, ale chýba nám celkové tempo. Je naozaj náročné vyrovnať sa im. Uvidíme, čo môžeme urobiť v nedeľu, samozrejme, rozdiel v tempe je pomerne veľký a neočakávam zázraky, ale je to nová trať a ešte sa toho môže veľa udiať,“ povedal Verstappen.

„Táto trať je veľmi rýchla, takže bude náročné nasledovať auto pred sebou. Ťažko povedať, záležať bude aj od toho, aké pneumatiky budete mať obuté vy a aké váš súper. Dozvieme sa zajtra,“ dodal holandský pretekár.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez stojí na prahu ďalšieho katastrofického víkendu v Red Bulle. Max Verstappen určite nemôže počítať s jeho podporou v nedeľných pretekoch a Checo sa zajtra bude musieť prebíjať až z jedenásteho miesta, čo je zlá správa nielen pre jazdecký, ale aj konštruktérsky šampionát.

„Myslím si, že sme určite mali tempo dokázať viac, než sme v skutočnosti dokázali. Mali sme v rukách všetko potrebné k dobrej kvalifikácii, boli sme rýchli celý víkend, boli sme rýchli v treťom tréningu. Nanešťastie sme to však nedali dohromady, keď na tom záležalo najviac,“ povedal sklamaný Pérez, ktorý potvrdil, že v Red Bulle pred kvalifikáciou zmenili špecifikáciu zadného krídla a napokon zvolili to s vyšším prítlakom.

„Myslím si, že to bola správna cesta a výsledok je skôr dôsledkom prípravy pneumatík. Nemohol som urobiť čisté výjazdové kolo, v ktorom by som si pripravil pneumatiky. Z nejakého dôvodu sa mi darilo zakaždým dostať do veľkej premávky, čo mi v prvom sektore rýchleho kola dosť ublížilo, keďže som mal studené gumy a v tom treťom zas príliš horúce.“

„Je pred nami ešte dlhá cesta a v pretekoch sa toho môže veľa udiať. Odovzdáme to najlepšie a snáď pozbierame veľa bodov,“ dodal mexický pretekár.