logo F1online.sk

Mercedes žiada o opätovné preskúmanie súboja zo štvrtej zákruty!

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2021

Sezóna 2021 sa nám pomaly ale isto mení na vojnu. Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team teraz oficiálne oznámil, že využije právo na preskúmanie dané mu článkom 14.1.1 Medzinárodného športového kódexu. Žiada, aby sa FIA opäť pozrela na súboj medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom z Veľkej ceny Brazílie, po ktorom obaja piloti skončili mimo trať.

Zámer Mercedesu nie je zložité vyčítať. Okrem dodatočného tlaku na Red Bull môže toto konanie teoreticky skončiť aj dodatočným päťsekundovým trestom pre Verstappena, čo by znamenalo jeho zosun za Valtteriho Bottasa na tretie miesto. Otázne však je aj to, či Mercedes vôbec má právo v danej situácii žiadať o preskúmanie na základe článku 14.1.1.

„Tím Mercedes-AMG PETRONAS potvrdzuje, že dnes sme na základe článku 14.1.1 Medzinárodného športového kódexu využili právo na opätovné preskúmanie incidentu medzi monopostami s číslom 33 a 44 v 48. kole Veľkej ceny Brazílie 2021, a to na základe nových dôkazov, ktoré v čase rozhodnutia neboli komisárom k dispozícii,“ uviedol tím Mercedes v krátkom stanovisku.

Článok 14.1.1 Medzinárodného športového kódexu hovorí o opravnom prostriedku, ktorý je obdobou obnovy konania na civilných súdoch. Jeho základom sú nové dôkazy, ktoré musí strana žiadajúca o preskúmanie rozhodnutia predložiť. Podmienkou je, aby tento dôkaz nebol orgánu rozhodujúcom v pôvodnom konaní známy.

„Ak sa v súťaži pod hlavičkou FIA objaví významná a relevantná nová skutočnosť, ktorá dotknutým stranám žiadajúcim o preskúmanie nebola v čase vydania rozhodnutia známa, tak komisári, ktorí ho vydali, môžu na návrh opätovne preskúmať svoje rozhodnutie,“ píše Medzinárodný športový kódex.

Mercedes sa takto rozhodol v deň, kedy sa na oficiálnych stránkach Formuly 1 konečne objavili palubné zábery z monopostu Maxa Verstappena, ktoré doteraz zostávali verejnosti skryté. V priebehu pretekov ich nevideli ani samotní komisári, ktorí incident oficiálne „len“ zaznamenali. To znamená, že komisári si prehliadli súboj na záberoch, ktoré sa objavili v priamom prenose. Následne neusúdili, že je nutné ho vyšetrovať a keďže vyšetrovanie nezačalo, nedošlo ani k vyžiadaniu ďalších dát, napríklad palubných záberov či telemetrie.

V deň, keď sa toto video objavilo, požiadal Mercedes o opätovné preskúmanie predmetného rozhodnutia. Novým dôkazom bude celkom určite práve zverejnené video. Líder šampionátu skrátka chce toto konanie znovu otvoriť a prinútiť komisárov o ňom znovu rozhodnúť.

Tu však prichádza kameň úrazu, ktorý je samozrejme právnický. Je totiž prinajmenšom sporné tvrdiť, že by tieto palubné zábery boli novým dôkazom, alebo píše Medzinárodný športový kódex: „významnou a relevantnou novou skutočnosťou, ktorá nebola v čase vydania rozhodnutia známa“. Palubné zábery totiž komisárom prístupné boli, len nepovažovali za nutné ich zohľadniť.

Právo na preskúmanie na základe článku 14.1.1 sa dostalo do povedomia na Veľkej cene Kanady 2019, kedy Ferrari chcelo zvrátiť päťsekundovú penalizáciu, ktorú komisári udelili Sebastianovi Vettelovi. Scuderia vtedy nepochodila, keďže podľa FIA nepredložila nové a rozhodujúce skutočnosti.