logo F1online.sk

Verstappen: Rozhodol som sa pre bezpečnejšiu alternatívu

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2021

Najrozoberanejším manévrom najbližšieho týždňa bude istotne súboj Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena v štvrtej zákrute, v ktorej pilot Red Bullu vytlačil svojho soka. Pri tom celom aj on sám vyšiel mimo trať, hoci tvrdí, že sa tak rozhodol len preto, že šlo o bezpečnejšiu alternatívu k pokusu udržať sa na trati.

Lewis Hamilton si v 48. kole vyhliadol svoju korisť a vďaka DRS zónam sa do štvrtej zákruty rútil ako prvý, avšak len tesne pred Verstappenom, ktorý obsadil vnútrajšok. Potom, čo posunul brzdný bod a z pohľadu dostupných záberov sa mu veľmi zatáčať nechcelo, vytlačil oboch z trate. Komisári nakoniec udelili Verstappenovi čierno-bielu vlajku za to, že na rovinke mával autom zo strany na stranu, no výlet mimo trať neprešetrovali.

Max Verstappen po pretekoch ozrejmil, že to spravil kvôli zhoršujúcemu sa stavu pneumatík. “Samozrejme, že sme sa obaja snažili zvládnuť tú zákrutu. Brzdil som o čosi neskôr, aby som sa pokúsil udržať si pozíciu, no pneumatiky už boli dosť zodraté.”

“Z pohľadu gripu som bol naozaj na hrane. Myslím, že presne preto som sa neocitol v apexe zákruty. A byť trochu široký bola bezpečnejšia voľba,” poznamenal 24-ročný Holanďan, ktorý vo zvyšných troch veľkých cenách nesmie na Hamiltona stratiť viac ako štrnásť bodov.

Rozhodnutie komisárov poriadne naštvalo Tota Wolffa. Ak by podľa jeho predstavy Verstappen dostal päťsekundovú penalizáciu, Mercedes by získal double. V samotnom závere sa totižto Bottasovi podarilo sťahovať z Verstappenovho náskoku viac ako sekundu na kolo, v cieli mu chýbali posledné tri.

Verstappena vedenie veľkej ceny potešilo. “Samozrejme, bol som rád, keď komisári rozhodli, že skrátka môžeme pokračovať v pretekaní, pretože si myslím, že dnes sme si celkovo užili dobré preteky.”

Toto Wolff na margo súboja ešte poznamenal, že Hamilton v ňom zohral úlohu rozumnejšieho jazdca, keď sa vyhol zbytočnej kolízii. Nuž a týmto sa mal líšiť duel Hamiltona s Verstappenom v Silverstone od toho brazílskeho. “Ja si nemyslím, že by to bolo to isté,” zakontroval. “Toto je aj úplne iná zákruta, nemám čo viac na tom komentovať. Nie je to to isté.”

Súvisiace články