logo F1online.sk

Bottas profitoval z rozhodnutia, ktoré padlo na poslednú chvíľu

Valtteri Bottas a Felipe Massa
© Mercedes
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 11. 2021

Valtteri Bottas do bodky splnil to, čo od neho Mercedes v šprinte očakával. Vyšiel mu risk s mäkkými pneumatikami, na štarte sa dostal pred Maxa Verstappena, a prvé miesto už z rúk nepustil.

Pôvodný plán bol pritom iný. Valtteri mal štartovať podobne ako väčšina poľa na strednej zmesi pneumatík, na poslednú chvíľu však prišla zmena. „V druhom tréningu sme použili mäkké pneumatiky, pretože sme si mysleli, že pre šprint bude vhodnejšia stredná zmes. Zistili sme však, že mäkké pneumatiky sa správali o niečo lepšie, než hovorili predpoklady,“ priblížil Valtteri Bottas jedno z kľúčových rozhodnutí, ktoré determinovalo výsledky šprintu. „Začali sme uvažovať o mäkkej sade pre šprint aj s vedomím, že to nebude ľahké. Vedel som, že to bude najlepšia šanca na to, ako sa dostať na prvé miesto.“  

Bottas s mäkkými pneumatikami na štarte z druhého miesta doslova preletel okolo Verstappena a dostal sa do čela. „Štart bol kľúčový. Risk s mäkkou zmesou sa mi vyplatil, na štarte mi veľmi pomohla. Potom to už bolo o tom, ako sa dostať čo najrýchlejšie do cieľa bez toho, aby som nezničil pneumatiky. Ku koncu to bolo čoraz náročnejšie, najmä posledné kolá boli ťažké, zadné pneumatiky boli hotové. Max mal však v niektorých zákrutách ťažkosti nasledovať ma, takže nakoniec to vyšlo úplne perfektne,“ skonštatoval fínsky pretekár, ktorý bude rovnako ako pred týždňom v Mexiku štartovať z pole position.

„Máme dobrú rýchlosť, zdá sa, že sme s Red Bullom na tom podobne. Som na pole position, takže jediné, čo chcem, je vyhrať. Neviem, či nám budú vyhovovať vyššie teploty, ale v sobotu bolo auto v chladnejších podmienkach dobré. Zostalo nám veľa stredných a tvrdých pneumatík, uvidíme, čo s nimi spravíme. Strategicky to bude otvorené,“ pokračoval Valtteri Bottas, ktorý sa aj v čerstvom podcaste Beyond The Grid vyjadril, že v závere svojho účinkovania v Mercedese chce ešte čo najviac pomôcť svojmu tímu.

Aj preto pri hodnotení šprintu nezabudol na Lewisa Hamiltona. „Som šťastný, že Lewis sa dostal na piate miesto. Aj pri všetkých problémoch, ktoré nás tento víkend postihli, máme v pretekoch stále veľa príležitostí, a môžeme dosiahnuť skvelý výsledok. Lewis bude v nedeľu určite miešať karty na čele. Ako tím budeme cieliť na prvé a druhé miesto,“ uzavrel Valtteri Bottas.

Súvisiace články