logo F1online.sk

Verstappen je s druhým miestom spokojný: Vďaka motoru majú viac výkonu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2021

Interlagos mal byť okruhom Red Bullu, no červeným býkom uchmatol kvalifikačné víťazstvo Lewis Hamilton. A to s obrovským prehľadom. Max Verstappen je i napriek tomu s druhým miestom spokojný. Hovorí, že ho rýchlosť Mercedesu neprekvapila, keď uvážime, že Hamilton má nový spaľovací motor.

Lewis Hamilton začal lietať hneď v prvej časti kvalifikácie a podobne suverénne vyhral aj Q2 a Q3. Max Verstappen zvládol pätnásť brazílskych zákrut o 0,438 sekundy pomalšie, no najviac mal stratiť na úsekoch medzi nimi.

Preto Max Verstappen neľutoval, že kvalifikáciu nevyhral, a nebol ani zaskočený. “Ani nie, nasadili nový motor. Vieme, že prvý víkend z neho vedia vyžmýkať o čosi viac výkonu. Tu sa to stará o veľký rozdiel, keďže máme tak málo zákrut. Nie je to nič šokujúce. Samozrejme, radšej by som bol vpredu, ale druhá priečka je z celkového pohľadu dobrá.”

Štyri desatiny by v kvalifikácii istotne nenašiel, avšak určite mohol byť súperovi bližšie, keby v dvojzákrute 8-9 zvolil rovnako výhodný prejazd ako Hamilton, a v poslednej zákrute nebojoval s monopostom.

K tomu ešte doplňme, že na začiatku Verstappenovho kola sme si mohli všimnúť, ako sa vrchná klapka zadného krídla začala pretáčať. Či ho to stálo nejaký čas a či mal podobný problém aj na nasledujúcej rovinke, netušíme, pretože réžia prepla prenos na Verstappenovu palubnú kameru.

Teraz sa však treba koncentrovať na sobotu. Víťaz šprintu, v ktorom piloti odjazdia 24 kôl, získa tri body, ktoré Lewis Hamilton potrebuje ako soľ. Max Verstappen má však iné priority ako bezhlavo útočiť v šprintovej kvalifikácii. “Nedá sa v nej získať tak veľa bodov, takže potrebujeme, aby to bolo čisté. To je oveľa dôležitejšie.” V nedeľu sa totižto hrá o 25 bodov pre víťaza.

Christian Horner na začiatku kvalifikácie prezradil, že bude spokojný, ak sa aspoň jeden Red Bull dostane do prvého radu. To sa jednému Red Bullu podarilo, ten druhý bude štartovať zo štvrtej priečky.

Sergio Pérez nebol s kvalifikáciou celkom spokojný. “V Q1 sme museli využiť extra sadu pneumatík. Musíme to podrobiť analýze. Do kvalifikácie sme vstupovali trochu pomalšie, ale robili sme pokroky.”

Aj preto Mexičan v úvodných častiach tak výrazne strácal na svojho kolegu. “Myslím, že trať trochu ochladla a my sme dobre neprečítali podmienky, podarilo sa nám to až v poslednom kole. Žiaľ, chýbalo nám pol desatinky. Dúfam, že v sobotu budeme mať dobrý šprint.”

Nuž a na záver mal i Pérez odpovedať na otázku, či nie je prekvapený z toho, aký bol Hamilton rýchly. “Vyzerá to tak, že ten nový motor funguje veľmi dobre. Lewis bol dnes nedotknuteľný.”

Súvisiace články