logo F1online.sk

Ako ovplyvnia Hamiltonov víkend v Brazílii závesy, nastavenia auta a motor?

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2021

Brazílsky Interlagos je ďalší z okruhov, na ktorých sa Red Bull cíti veľmi dobre. Lewis Hamilton preto vníma pokus poraziť červených býkov ako obrovskú výzvu, ktorú mu môže niekoľko vecí sťažiť, ako napríklad prípadný trest za motor či nekooperujúci Mercedes W12, ale iné zas zjednodušiť.

V porovnaní s predchádzajúcimi pretekmi v Mexiku si môže vydýchnuť turbo Mercedesu, hoci vedenie stajne už pred týždňom avizovalo, že motorárom sa do veľkej miery podarilo odstrániť problémy, ktoré sa objavovali vo veľkej nadmorskej výške. Nuž a fakt, že sme z 2240 metrov nad morom klesli na 800, len pomôže.

Motory však môžu Lewisovi Hamiltonovi pokaziť víkend v inom zmysle, a síce penalizáciou. Vo štvrtok brazílske médiá informovali o tom, že Mercedes sa tento víkend chystá nasadiť piaty spaľovací motor, čo by Hamiltona v nedeľu na štarte posunulo o päť priečok dozadu.

Mercedes mal v tejto sezóne s motorom viac ako dosť problémov, avšak cez víkend Toto Wolff uviedol, že do konca sezóny by už všetko malo byť v poriadku. Mercedes dnes dokonca poprel aj tvrdenia, že mal v Mexiku zaznamenať únik vody. Tlak vraj nijako neklesol, nuž a s novou kalibráciou motora z Mexika nie je jeho výmena taká naliehavá.

Aké má informácie Lewis Hamilton? Dostane nový motor? “Momentálne to nebudem komentovať, neviem. Dokonca mám pocit, že motory ráno ani neprišli,” zareagoval sedemnásobný majster sveta narážajúc na meškajúce lety s technikou. “Pokiaľ viem, moje motory by mali byť v poriadku. Avšak uvidíme neskôr. Ešte sme sa do toho s inžiniermi nepustili.”

Naznačuje tábor strieborných šípov, že sa rozhodne až po piatkovej kvalifikácii? Počkať si na jej výsledok nemusí byť vôbec zlé. Ak bude Red Bull rýchlejší a bude štartovať vpredu, Mercedesu sa oplatí limitovať škody aj tým, že Hamiltonovi nasadí nový motor, keďže v Brazílii sa dá predbiehať.

Hoci Hamilton si to nemyslí. “Brazília je na zozname okruhov podľa náročnosti predbiehania vysoko. Musíte byť o 1,1 sekundy rýchlejší, aby ste mali 50-percentnú šancu, že sa vám podarí predbiehací manéver,” vyrátal pilot Mercedesu W12, o ktorom sa v posledných týždňoch veľa hovorilo aj v súvislosti so závesmi.

V Red Bulle vraj majú obavy z toho, ako to súper využije na dvoch dlhých brazílskych rovinkách. Podľa AMuSu si dokonca niektorí inžinieri z Milton Keynes robia starosti, či Mercedes nebude mať lepšie auto. “V Mexiku nás prekonali, najmä na koncoch roviniek. Na Interlagose bude ťažké s nimi držať krok.”

Dúfajú aspoň, že výhoda sadania zadnej časti auta nebude taká výrazná ako v Istanbule. “Šiesta zákruta by mala zabrániť tomu, aby to dotiahli až do extrému.” V rýchlej pravotočivej zákrute totižto monoposty dosahujú rýchlosť až 280 km/h. Zadné závesy Mercedesu si teda budú môcť sadnúť až po prekonaní tejto rýchlosti, a treba počítať i s nejakou rezervou.

Ale vráťme sa k úvahe o penalizácii: Nezabudnime na to, že ak bude Hamilton po piatku na čele, rozumnejšie bude pokúsiť sa stiahnuť náskok v oboch šampionátoch. Dopadnúť to však môže hocijako. V Mercedese si totižto uvedomujú, aké majú problémy s nastavením monopostu, a fakt, že nás pred kvalifikáciou čaká len jeden hodinový tréning, im rozhodne nepomôže.

“Musíme sa skrátka sústrediť na to, aby sme auto dostali do správneho okna, čo nie je ľahké,” vyslovil sa Hamilton. Mercedesu vraj tento rok “pristrihli krídla”, keď sa v zime zmenili pravidlá. “Toto auto sa nenastavuje ľahko. Ale myslím, že všetci to majú podobné. Aj pred chvíľou som sedel s inžiniermi, aby sme mali istotu, že vykročíme správnou nohou.”

“Ťažko sa to vysvetľuje, svoju úlohu v tom hrá veľa premenných. Skrátka je ťažšie toto auto vyladiť. Na niektorých víkendoch to funguje, na iných nie,” pokračoval pilot Mercedesu. “Pred nami je obrovská výzva, Red Bull mal v Mexiku fenomenálnu rýchlosť a najsilnejšie auto. Tento rok majú celkovo najlepší monopost. Aj v roku 2019 tu boli veľmi silní. Opäť očakávam, že ich bude ťažké poraziť.”

Súvisiace články