logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Ak získam titul, budem jazdiť s jednotkou

Číslo 1 Sebastiana Vettela, 2014
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2021

Uvidíme v budúcej sezóne na štartovom rošte monopost s číslom 1? Ak Max Verstappen v tejto sezóne vyhrá jazdecký šampionát, tak chce svoje osobné číslo 33 dočasne vymeniť, prezradil na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Až do roku 2013 boli monoposty označené poradovými číslami podľa výsledkov minuloročného šampionátu. V sezóne 2014 sa však toto pravidlo zmenilo. Piloti si zrazu mohli vybrať svoje vlastné číslo od 2 do 99, ktoré budú používať počas kariéry. V tomto smere máme dve špeciálne čísla: 17-tka bude už navždy patriť len Julesovi Bianchimu, a číslo 1 smie nasadiť len aktuálny majster sveta.

Zatiaľ ako jediný túto možnosť využil Sebastian Vettel v roku 2014. Nico Rosberg takú šancu ani nedostal, nuž a Lewis Hamilton zostáva verný číslu 44. Majstrovskú jednotku na jeho monoposte vidíme sporadicky, obyčajne tak spraví v prvom tréningu na záverečnú veľkú cenu sezóny, hoci v roku 2018 vyhlásil, že sa mu to “vôbec nepáčilo”.

Dnes je Max Verstappen k majstrovskému titulu bližšie ako ktokoľvek iný po Nicovi Rosbergovi, a tak je namieste otázka, či siahne po majstrovskej jednotke. “Určite! Koľkokrát dostanete príležitosť jazdiť s číslom 1? A je to dobré aj z pohľadu merchu, je rozumné to spraviť.”

Vzápätí však Holanďan zdôraznil, že dôležité je nepredbiehať. Devätnásťbodový náskok môže vyzerať pohodlne, ale len do momentu, kým si neuvedomíme, že v hre je ešte 107 bodov. “V štyroch pretekoch sa toho môže stať veľa. Vyzerá to dobre, ale veci sa môžu rýchlo zmeniť. Povedal som to aj po pretekoch v Mexiku. Tento rok som mal už aj väčší náskok a všetok zmizol v priebehu dvoch pretekov.”

“Aj tu sa musíme pokúsiť podať čo najlepší výkon, a po tomto víkende sa zas musíme usilovať o víťazstvo. Ku každému víkendu pristupujem rovnako, to nebudeme meniť,” podčiarkol líder šampionátu, ktorému pomáha zmierniť tlak, keď na titul nemyslí. “Je to veľmi jednoduché. Ak o tom nepremýšľate, nezasníte sa. Ja som koncentrovaný.”

Súvisiace články

Diskusia