logo F1online.sk

Red Bull dal Verstappenovo poškodené krídlo mne, prezradil Pérez

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Pred kvalifikáciou sme v garážach Red Bullu mohli vidieť dosť veľký chaos so zadnými krídlami. Ako neskôr vysvitlo, nie všetko s nimi bolo v poriadku. Podľa Sergia Péreza sa poškodil kus na Verstappenovom monoposte. Červení býci však našli riešenie na problémy a poškodený kus dali Mexičanovi.

Keď sa novinári pýtali na zadné krídlo šéfa tímu Christiana Hornera, ten namiesto rozvláčnych opisov o tom, ako hrdinsky bojoval jeho pilot s poškodeným zadným krídlom a aj tak obsadil pozíciu v druhom rade, len sucho hovoril o preventívnych opatreniach a obavách z únavy materiálu. Avšak neskorší rozhovor Sergia Péreza pre španielske médiá naznačil, že azda len nechcel priznať, ako jeho tím vymenil pilotom krídla tak, aby Verstappen dostal lepšiu techniku.

Na Verstappenovom monoposte sa totižto v treťom tréningu objavil problém so zadným krídlom, a presne tento kus pred kvalifikáciou dostal Pérez. “Auto sa už nesprávalo rovnako ako v treťom tréningu, keďže sme museli vymeniť zadné krídlo, hoci aj v kvalifikácii sme spravili pár úprav,” vysvetľoval Sergio Pérez pre španielsky motorsport.com.

A následne prezradil: “Max mal problém so svojím krídlom v treťom tréningu a oni dali to krídlo mne. Neviem… Od prvej časti kvalifikácie sa už auto nesprávalo rovnako ako dovtedy.”

Rozhodnutie Red Bullu sa však dá pochopiť. Z pilotov červených býkov bojuje o titul Max Verstappen, Sergio Pérez už nemá ani matematickú šancu. Nuž a nezabudnime na to, že jedno dobré zadné krídlo odpásol práve Pérez v prvom tréningu.

Verstappen po kvalifikácii priznal, že v treťom tréningu sa na krídle objavila prasklina, no po opravách on nezaregistroval žiadne problémy. “Áno, po treťom tréningu bolo prasknuté, takže sme ich museli zaplátať. Na začiatku kvalifikácie boli prakticky ako nové. Nemyslím, že by mi spôsobilo nejaké problémy.”

Red Bullu už veľa zadných krídel nezostalo, určite nie monackej špecifikácie. Športový poradca Helmut Marko po Pérezovej nehode uviedol: “Zadné krídlo je úplne zničené. To je pre nás hendikep, pretože pred nami sú tri preteky v rade a nezostali nám takmer žiadne náhradné diely.”