logo F1online.sk

Hughes: Wolff zacielil na Verstappena. Psychologickými hrami pomáha Hamiltonovi

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2021

Toto Wolff a Christian Horner sú známi tým, že v médiách radi rýpu jeden do druhého. Inak tomu nebolo ani tento týždeň, no podľa dlhoročného novinára Marka Hughesa sme videli aj čosi významnejšie. Začiatok finálneho psychologického útoku v tohtoročnom šampionáte, ktorého cieľom je Max Verstappen.

Áno, hovoríme o rozhovore Tota Wolffa pre Daily Mail, v ktorom okrem iného uviedol, že ktokoľvek, kto bude v Abú Zabí na čele šampionátu a dostane sa pod tlak súpera, sa nebude okúňať a pre zisk titulu spraví všetko. Pokojne sa aj pokúsi vyradiť svojho soka, ako sme to v minulosti videli niekoľkokrát.

Toto Wolff tak nepriamo nadviazal na svoje slová z Monzy. Po kolízii Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona vyhlásil, že holandský pretekár konal vypočítavo a úmyselne vyradil pilota Mercedesu, keďže si podľa Viedenčana uvedomoval, že Hamilton je rýchlejší; nuž ak ho nevyradí v prvej šikane, tak ho už nepredbehne.

To Red Bull odmietol podobne ako to spravil vo štvrtok a v piatok v Mexiku. Max Verstappen odmietol špekulácie, že by mal Lewisa Hamiltona úmyselne vyradiť, nuž a aj Hamilton — prekvapený, že by Wolff niečo také naznačil — sa obhajoval podobne.

Nič z toho však neprekvapilo Marka Hughesa, ktorý sa v padoku F1 pohybuje už viac ako dvadsať rokov. “Dosť veľká časť toho, čo Wolff povie na verejnosti, je kalkul a obsahuje istý prvok propagandy. Boj o titul presahuje až do psychologickej roviny a ani on, ani Christian Horner sa nikdy neštítia zapojiť do toho,” vysvetľuje vo svojom stĺpčeku pre motorsportmagazine.com.

A ako všetko, čo Wolff robí, aj toto má priniesť ovocie. “Z tejto perspektívy platí, že čokoľvek, čo pomôže presunúť tlak na tých druhých, alebo čo im začne nahlodávať mysle, sa oplatí spraviť a je to súčasťou hry. Toto vyslovil svoje slová v čase, keď má Verstappen bodovo navrch, a s možnosťou, že by mohol byť vpredu aj vo chvíli, keď dorazia na posledné preteky.”

Tretinový majiteľ Mercedesu si dobre uvedomuje, že existuje dosť veľká pravdepodobnosť, že do posledných pretekov pôjde Verstappen ako priebežný líder. Hamilton preto bude musieť útočiť a Verstappen s tým niečo spraviť. Ak sa však naňho upriami pozornosť ako na niekoho, kto sa práve ide dopustiť protiprávneho konania, môže ho to znervózniť a aspoň trochu mu zviazať ruky tým, že Holanďan si bude dávať väčší pozor, aby predišiel kontroverzii.

“Takmer určite otvoril túto tému takto skoro, aby do toho vtiahol svet, ktorý to sleduje,” pokračuje vo svojej analýze Wolffových slov Hughes. “Najmä v súčasnej ére Netflixu a zvýrazňovania príbehov.”

“Ak sa v Abú Zabí všetky oči upriamia na Verstappena v očakávaní, či spraví presne to, čo naznačil Wolff, a ak naňho Hamilton zaútočí, z psychologického pohľadu by bolo o to ťažšie spraviť čosi také. A o to Wolffovi ide, verte mi. Toto nebola len nevinná poznámka medzi rečou, ale veľmi dobre zacielený výstrel ostreľovača v prebiehajúcej vojne,” znie verdikt.

Hughes následne poznamenal, že podľa neho je rovnako pravdepodobné, že Verstappen úmyselne vyradí Hamiltona, ako že to spraví Hamilton Verstappenovi. “On nie je taký. Áno, je veľmi tvrdý a v súbojoch nekompromisný, ale ani jeden zo súčasných rivalov v boji o titul v sebe nemá nič z Prostovho cynizmu alebo zo Sennovho pocitu, že mu patrí svet. Nemajú v sebe tú temnotu. Určite budú bojovať až na hranici toho, čo je fér a čo je už za limitom, ale neprekročia ho.”

Ak si však spomenieme na Verstappenove začiatky, môžeme mať z neho iný pocit… “Verstappen sa vo svojich začiatkoch neokúňal zmeniť stopu pri brzdení, ale odvtedy už dozrel. Je nemysliteľné predstaviť si, že by si to jeden z nich úmyselne a cynicky zamieril do toho druhého spôsobom, ako v roku 1990 Senna či Schumacher v Jereze 1997. Skrátka to nespravia. To sa nestane.”

“Avšak ku kolízii by dôjsť mohlo,” uznáva Hughes, no hneď pokračuje: “Ak sa pozrieme na ich incidenty zo Silverstonu alebo Monzy, ani v jednom sme nevideli kalkulovaný manéver, ktorým mal vyradiť toho druhého. To len obaja odmietli spraviť kompromis, nechceli ustúpiť. A vo finálovom súboji by to mohol byť problém, pretože chlapík, ktorý bude bodovo strácať, si nesmie dovoliť žiadnu nehodu. Ak on bude viesť preteky, dynamika celej situácie bude zjavná: Jeho súper si bude môcť dovoliť zariskovať viac. To však nie je to isté ako úmyselne vyradiť toho druhého.”

Otázkou je, ako to bude vnímať verejnosť a či takáto predstava nezanechá nejakú škvrnu na Verstappenovi, ktorý by aj kvôli tlaku trochu ubral zo svojej agresivity. Avšak rovnakej hrozbe môže za istých okolností čeliť aj Hamilton, ak bude v šampionáte druhý.

“Ak bude rozdiel v bodoch dostatočne malý, môžeme sa dokonca dostať do situácie, keď pilot vzadu musí dotiahnuť svoj manéver do konca, a pilot vpredu mu to nemôže dovoliť. A môže dôjsť ku kontaktu bez toho, aby to bol faul. Jazdec vzadu má plné právo svojím manévrom zastrašovať a nechať na toho druhého, či dôjde ku kontaktu alebo nie.”

“A na druhej strane chlapík vpredu má plné právo neustúpiť. Zrazu sa môže stať, že dvaja tvrdohlaví piloti kolidujú. Avšak je tu istý drobný, no veľmi dôležitý rozdiel medzi týmto a úmyselným vrazením do iného auta,” zdôraznil Hughes.

Na záver doplnil: “Áno, nemáme garanciu toho, že sa o titule nerozhodne po kontroverzii. Ale nebude to preto, že by sa niekto cynicky a hrubo rozhodol vraziť do toho druhého. To sa len Toto snaží pripraviť si istú poistku, ktorá bude hovoriť v jeho prospech.”